Κόσμος

Μπάιντεν – Σι: Σινο-αμερικανική συνάντηση κορυφής στη Σύνοδο της G20

Θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, αν και έχουν συναντηθεί ψηφιακά -και προσωπικά αρκετές φορές όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, αν και έχουν συναντηθεί ψηφιακά -και προσωπικά αρκετές φορές όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre.

Ο Μπάιντεν και ο Σι, που έχουν συνομιλήσει πέντε φορές τα τελευταία δύο χρόνια μέσω τηλεφώνου και βίντεο, θα συζητήσουν επίσης μια σειρά «διεθνών και περιφερειακών» θεμάτων, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία, χωρίς όμως να αναφέρει ρητά το θέμα της Ταϊβάν, ζήτημα που συγκεντρώνει όλες τις εντάσεις.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω των βαθιά τεταμένων σινο-αμερικανικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά το ταξίδι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, τον Αύγουστο στην Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί ως μέρος της επικράτειάς του.

Κατά το χθεσινοβραδινό διάγγελμά του με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι «το δόγμα για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει καθόλου», αποφεύγοντας ωστόσο προηγούμενες δηλώσεις που είχαν εκνευρίσει το Πεκίνο, σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης στο νησί.

Η τελευταία τους συνομιλία ήταν στα τέλη Ιουλίου και οι ομάδες του Λευκού Οίκου εργάστηκαν επί εβδομάδες για να οργανώσουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μπαλί.

Έκτοτε, η ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου δεν έχει υποχωρήσει.

Αυτή η όξυνση αφορά την Ταϊβάν, αλλά και τη θέση κάθε δύναμης απέναντι στη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς και τον τεχνολογικό και εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, τη στιγμή που οι Αμερικανοί προσπαθούν να αναβιώσουν τη δική τους βιομηχανία αιχμής για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο