Κόσμος

Ο Μακρόν και το Παρισινό Φόρουμ για την Ειρήνη

Με το Φόρουμ αυτό, ο Μακρόν στοχεύει να δημιουργήσει ένα χώρο που προσπαθεί να αναπυρώσει τις αποτυχίες των πολυμερών θεσμών που έχουν εξασθενήσει, αν δεν έχουν παραλύσει, από τις εντάσεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων

Ο Μακρόν εγκαινίασε το Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι, που εστιάζει τις εργασίες του σε κεντρικά θέματα αιχμής με τη συμμετοχή κάπου τεσσάρων χιλιάδων προσκεκλημένων από όλον τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Μακρόν επιβεβαιώνει ότι αυτή η δεύτερη – και τελευταία – θητεία του στον προεδρικό θώκο μόνο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα δεν έχει.

Πράγματι, ο Εμμανουέλ Μακρόν δείχνει μια αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σε διεθνή κλίμακα. Αυτή η υπερεθνική κινητικότητα εντοπίζεται στην έντονη  παρουσία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρόσφατη Διάσκεψη για την πολιτική ενότητα στη γηραιά ήπειρο και, τώρα, με Παρισινό Φόρουμ για την Ειρήνη.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, με βάση όσα πληροφορεί η γαλλική Προεδρία, δεν διακρίνονται μόνον αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ισχυροί επιχειρηματικοί παράγοντες, αλλά και εκπρόσωποι από οργανώσεις της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό να παρουσιαστούν σχεδιασμοί και ερευνητικά έργα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, για αυτό που ονομάζουμε τοπικές διακυβερνήσεις.

Το Φόρουμ δεν κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά φέτος. Εμφανίζεται για πρώτη  φορά πριν από περίπου τρία χρόνια, αλλά προορίζεται υπονομεύεται και διαβρώνεται από το  βαρύ κλίμα που επικρατεί διεθνώς, μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διεθνής συνεργασία μειώνεται και εξασθενεί. Το Φόρουμ κινείται υποτονικά.

Το εν λόγω Φόρουμ στοχεύει να είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: ένα φόρουμ, δηλαδή μια συζήτηση, ένας χώρος διεθνούς διαλόγου.

Με το Φόρουμ αυτό, ο Μακρόν στοχεύει να δημιουργήσει ένα χώρο που προσπαθεί να αναπυρώσει τις αποτυχίες των πολυμερών θεσμών που έχουν εξασθενήσει, αν δεν έχουν παραλύσει, από τις εντάσεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, τη στιγμή που νέες προκλήσεις εμφανίζονται στον ορίζοντα της ανθρωπότητας.

Οι θεματικές ενότητες, στις οποίες παραπέμπουν οι προκλήσεις αυτές, είναι πραγματικά πολυάριθμες. Φέτος, ωστόσο, το βάρος θα πέσει σε πέντε κυρίως θέματα. Το πρώτο αφορά την διεθνή ειρήνη, το δεύτερο αφορά τις άμεσες συνέπειες του πολέμου στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ενώ ακολουθούν η κρίση τροφίμων, η ενεργειακή ανασφάλεια, η αύξηση του δημοσίου χρέους των κρατών.

Συζητούνται σε ειδικά πάνελ η Ουκρανία, το ζήτημα των μαζικών εμβολιασμών, η  κλιματική αλλαγή και η μεταρρύθμιση των υπερεθνικών πολυμερών θεσμών.

Τέλος, ο Μακρόν αποδίδει ξεχωριστή σημασία, όπως αναφέρθηκε προ ολίγου, σε ψηφιακά ζητήματα. Αύριο πρόκειται να συζητηθεί το πρόγραμμα «Children Online Protection». Αυτό φιλοδοξεί να αποκαταστήσει αυτό που ονομάζει ο Μακρόν «άδικο διαδίκτυο» και που όπως τονίζεται, αφορά κυρίως τον προσδιορισμό της ηλικίας των χρηστών του διαδικτύου και την καταπολέμηση της μη συναινετικής κοινής χρήσης προσωπικών εικόνων και τν  διαδικτυακό εκφοβισμό.

Αυτή η τελευταία εκδοχή εκφοβισμού αναφέρθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο και στην πρόσφατη COP27, παραθέτοντας εντυπωσιακά αρνητικά ποσοστά αλλά και συγκεκριμένες μορφές αντιμετώπισης του φαινομένου που αρχίζει να λαμβάνει, κατά τον  Μακρόν, «επιδημικές διαστάσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο