Παρεμβάσεις για ενίσχυση της διαφάνειας στη λιανική αγορά αερίου σχεδιάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Παρεμβάσεις για ενίσχυση της διαφάνειας στη λιανική αγορά αερίου σχεδιάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πραγματοποιώντας για αυτό τον σκοπό σήμερα διαδοχικά teleconference με κάθε μία από τις εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια καυσίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στην ατζέντα των συναντήσεων είναι κατʼ αρχάς ο τρόπος τιμολόγησης κάθε εταιρείας, δηλαδή η «φόρμουλα» που χρησιμοποιεί για τον υπολογισμό των ανταγωνιστικών της χρεώσεων στα τιμολόγια που διαθέτει στην αγορά. Επίσης, στο πλαίσιο της τυποποίησης της μορφής των λογαριασμών και των εντύπων προσφοράς νέου συμβολαίου, που σχεδιάζει η ΡΑΕ όπως έχει ήδη κάνει στο ρεύμα, θέλει να καταγράψει τις απόψεις των «παικτών» της αγοράς για την πλέον κατάλληλη δομή των σχετικών template.
Οι πρωτοβουλίες της Ρυθμιστικής Αρχής για την ενδυνάμωση των καταναλωτών αερίου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια σκαμπανεβάσματα στο κόστος του καυσίμου και στη χώρα μας. Επομένως, στη δεδομένη συγκυρία έχει μεγάλη σημασία η όσο το δυνατόν πληρέστερη κατανόηση από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των επιβαρύνσεων που καλούνται να καταβάλουν σε μηνιαία βάση, ή των διαφορών που έχουν τα συμβόλαια τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Πιο εύκολη κατανόηση και σύγκριση
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), η τιμή του καυσίμου τον Οκτώβριο είναι πάνω από 30% αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καθώς διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 9,27 λεπτά. Μάλιστα, σε σύγκριση με την εικόνα προ διετίας, όταν δηλαδή δεν είχε ακόμη ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, η διαφορά είναι χαώδης.
Έτσι, το μέσο οικιακό τιμολόγιο τον φετινό Οκτώβριο είναι αυξημένο πάνω από 190% από τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε αγγίξει τα 4,23 λεπτά του ευρώ. Μάλιστα, το άλμα του κόστους θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο χωρίς την οριζόντια επιδότηση που παρέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, και η οποία τον προηγούμενο μήνα ανήλθε σε 9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε εταιρεία θα παρουσιάσει στη συνάντησή της με την Αρχή όλα τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά και τον τρόπο με τον οποίο τιμολογεί σε κάθε ένα (π.χ. ρήτρα TTF ή ανακοίνωση μηνιαίας χρέωσης απολογιστικά). Επίσης, θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο αναγράφει στους λογαριασμούς τις επιμέρους χρεώσεις, καθώς και το πώς επικοινωνεί τα προϊόντα της στο καταναλωτικό κοινό.
Την ίδια στιγμή, η Αρχή εκτιμά ότι, όπως έγινε στην περίπτωση του ηλεκτρισμού, η τυποποίηση της φόρμας των λογαριασμών αερίου θα δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες όλων των προμηθευτών να καταλαβαίνουν πιο εύκολα τις διάφορες «συνιστώσες» της τελικής χρέωσης που πρέπει να εξοφλήσουν. Με την ίδια λογική, οι ενιαίες φόρμες των εντύπων προσφοράς νέου συμβολαίου θα δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διαπιστώνουν άμεσα τους όρους ενός προσφερόμενου συμβολαίου, ώστε να μπορούν να τους συγκρίνουν με μεγαλύτερη ευκολία με άλλα προγράμματα που διατίθενται στην αγορά.
Κατευθυντήριες Γραμμές και Θετική Αναφορά
Με βάση τις απόψεις των «παικτών» της αγοράς, τις οποίες θα καταγράψει σήμερα, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στη συνέχεια στον σχεδιασμό των δύο εντύπων. Με βάση τη λογική που ακολουθήθηκε στο ρεύμα, μετά θα θέσει τις σχετικές φόρμες σε διαβούλευση, ώστε να προχωρήσει τελικά στην έκδοση των ανάλογων Κατευθυντήριων Γραμμών.
Οι Κατευθυντήριες Γραμμές σημαίνουν ότι οι προμηθευτές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με την εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία εξάλλου δεν έχει στη δικαιοδοσία της τον Κώδικα Προμήθειας, ώστε οι πρωτοβουλίες της να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, αναμένεται και πάλι να υιοθετηθεί η φόρμουλα της «Θετικής Αναφοράς», με τη δημοσιοποίηση των προμηθευτών αερίου που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις της. Κάτι που θα αποτελέσει κίνητρο ώστε οι πάροχοι να υιοθετήσουν τις φόρμες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας