Ιράν: Κατηγορεί 11 “ταραξίες” για τον θάνατο πράκτορα της Basij
Πηγή Φωτογραφίας: reuters
Η σκληροπυρηνική δικαιοσύνη του Ιράν απήγγειλε κατηγορίες σε 11 άτομα για τη δολοφονία ενός μέλους της δύναμης ασφαλείας Basij κατά τη διάρκεια ταραχών, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις που βρίσκονται στην 9η εβδομάδα.
Το πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ορισμένοι από τους 10 άνδρες και μία γυναίκα κατηγορήθηκαν για «φθορά γης», η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο και για εγκλήματα που οδήγησαν στο θάνατο ενός μέλους της φιλοκυβερνητικής εθελοντικής πολιτοφυλακής Basij στις 3 Νοεμβρίου στο Καράτζ κοντά στην Τεχεράνη.
Οι διαμαρτυρίες που πυροδότησε ο θάνατος της Mahsa Amini υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής μετά τη σύλληψή της για «ακατάλληλη ενδυμασία» σηματοδοτούν μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία από την επανάσταση του 1979. Οι γυναίκες έπαιξαν εξέχοντα ρόλο, κουνώντας και καίγοντας μαντίλες, ενάντια στους αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποτίθεται ότι έδειχναν την εθνική ομάδα μπάσκετ να απέχει από το να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με την Κίνα στην Τεχεράνη την Παρασκευή – ευρέως θεωρείται ως άλλη μια ένδειξη υποστήριξης από αθλητές στις διαδηλώσεις.
Το ακτιβιστικό πρακτορείο ειδήσεων HRANA ανέφερε ότι 336 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις ταραχές μέχρι την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων 52 ανήλικοι. Τριάντα εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν επίσης σκοτωθεί, ενώ σχεδόν 15.100 έχουν συλληφθεί, ανέφερε.
Ο λογαριασμός 1500tasvir στο Twitter με μεγάλη παρακολούθηση δημοσίευσε ένα βίντεο που έλεγε ότι ήταν από ολονύχτιες διαδηλώσεις στην παράκτια πόλη Babolsar της Κασπίας Θάλασσας, που έδειχνε βόμβες βενζίνης να εκτοξεύονται σε βάση Basij που καλύπτεται από φιλοκυβερνητικά πανό, χωρίς ωστοσο να είναι δυνατή από διεθνή πρακτορεία η επαλήθευσή τους.
Η ιρανική κυβέρνηση καταδίκασε τις διαδηλώσεις ως ταραχές που υποκινήθηκαν από αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και κατηγόρησε ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες για διάπραξη βίας.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προέτρεψαν το Ιράν «να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως εργαλείο για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις», σημειώνοντας ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη θανατική ποινή εναντίον οκτώ ατόμων στην Τεχεράνη στις 29 Οκτωβρίου.
«Αυξήστε την πίεση»
Η αναταραχή έχει προσθέσει εντάσεις στους δεσμούς του Ιράν με τις δυτικές δυνάμεις που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ιρανικές ομάδες και άτομα που συνδέονται με την καταστολή.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ ενός νέου γύρου κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να εντείνουμε την πίεση στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και στην πολιτική ηγεσία», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
“Εδώ στη Γερμανία, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες με ιρανικές ρίζες φοβούνται για τους συγγενείς τους. Είναι τρομοκρατημένοι και αηδιασμένοι με αυτό που κάνει το καθεστώς των Μουλά στους διαδηλωτές. Είμαι επίσης συγκλονισμένος από τις εικόνες που φτάνουν σε εμάς κάθε μέρα ,” είπε χαρακτηριστικά.
Η Γαλλία, η οποία έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη για «δικτατορικές πρακτικές» και ομηρία των πολιτών της, δήλωσε το Σάββατο ότι δύο ακόμη πολίτες της κρατούνται πιθανότατα στο Ιράν, ανεβάζοντας το σύνολο των κρατούμενων υπηκόων της σε επτά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας