ΟΗΕ – Ιράν: Γερμανία και Ισλανδία ζητούν ειδική σύνοδο για τις διαδηλώσεις
Πηγή Φωτογραφίας: anfenglish
Η Γερμανία και η Ισλανδία υπέβαλαν την Παρασκευή (11/11) αίτημα προς τμήμα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να διοργανώσει ειδική σύνοδο για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως προκύπτει από έγγραφο.
Το αίτημα ζητούσε τη σύνοδο «για να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά», σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφεται από τους πρεσβευτές των δύο χωρών.
Το αίτημα υποστηρίζεται από συνολικά 44 χώρες μέλη του ΟΗΕ, εξηγεί η κοινή επιστολή των μόνιμων αντιπροσώπων της Γερμανίας και της Ισλανδίας προς τον ΟΗΕ στη Γενεύη (Ελβετία). Για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης απαιτείται η έγκριση του ενός τρίτου των σημερινών 47 μελών του Συμβουλίου.
Εάν, όπως είναι πιθανό, επικυρωθεί η διεξαγωγή συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δύο αιτούντες ζητούν να διεξαχθεί την εβδομάδα της 21ης Νοεμβρίου και αν είναι δυνατόν στις 24. Η διεξαγωγή της συνόδου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος Μακρόν υποδέχεται Ιρανές ακτιβίστριες και χαιρετίζει την «επανάστασή» τους
Ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε σήμερα στο Παρίσι Ιρανές ακτιβίστριες και χαιρέτισε την «επανάσταση την οποία καθοδηγούν».
«Υποδεχθήκαμε με μεγάλη τιμή και χαρά μια αντιπροσωπεία Ιρανών γυναικών», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη.
«Θέλω εδώ να τους επαναλάβω τον σεβασμό μας και τον θαυμασμό μας σε σχέση με την επανάσταση που (αυτές) καθοδηγούν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, η αντιπροσωπεία αποτελείτο από την Μασίχ Αλινεζάντ, Ιρανή ακτιβίστρια που έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη, η οποία ενθαρρύνει τις γυναίκες στο Ιράν να διαμαρτύρονται κατά της υποχρέωσης να φορούν μαντίλα, τη Σίμα Μπαμπαεΐ, που αγωνίζεται να λάβει πληροφορίες για τον πατέρα της από τον οποίο δεν έχει νέα, τη Λαντάν Μπορουμάντ, συνιδρύτρια οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει τη βάση της στην Ουάσινγκτον και την Ρόγια Πιράιε.
Ο Μακρόν είχε δηλώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι η Γαλλία στέκεται «στο πλευρό» των Ιρανών διαδηλωτών. Η Τεχεράνη είχε καταγγείλει τότε μια «ανάμιξη».
Ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη που του παραχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν στην οποία «διευκρινίζει τη θέση της Γαλλίας».
Ένα κίνημα διαμαρτυρίας ξέσπασε στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.
Με την πάροδο των ημερών, οι διαδηλώσεις για την ελευθερία των γυναικών εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά του θρησκευτικού καθεστώτος, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρόκληση άνευ προηγουμένου μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Συνολικά, σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που έχει την έδρα της στο Όσλο, τουλάχιστον 304 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην καταστολή των διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας