Politico: Μ. Σχοινάς – «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό από την ΕΕ»
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκπονούν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επίλυση της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο που διασώθηκαν στη θάλασσα, δήλωσε στο POLITICO ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η Επιτροπή καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών για να συζητηθεί η κρίση και να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο σχέδιο δράσης, δήλωσε ο Σχινάς σε συνέντευξή του. Η παρέμβαση του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της διαμάχης μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας για την υποδοχή μεταναστών, με τη νέα ηγέτη της Ιταλίας Τζόρτια Μελόνι να κατηγορεί το Παρίσι την Παρασκευή για προδοσία.
Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών θα πρέπει να συγκληθεί από την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε δύο κράτη μέλη να τσακώνονται δημόσια και να δημιουργούν μια ακόμη μεγάλη πολιτική κρίση για τη μετανάστευση», είπε ο Σχινάς. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία» να ζητήσει «μια υπουργική συνάντηση πριν από το προγραμματισμένο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου», είπε ο Σχινάς.
Η έκτακτη συνάντηση θα πρέπει να ασχοληθεί με τη διαμάχη μεταξύ Παρισιού και Ρώμης σχετικά με την αποβίβαση μεταναστών από βάρκες που διαχειρίζονται ΜΚΟ. Και η συνάντηση «θα ήταν μια στιγμή όπου, για άλλη μια φορά, η Επιτροπή θα προσπαθήσει να ταχυδακτυλουργήσει με … ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ολόκληρη τη διαδρομή [της Κεντρικής Μεσογείου]», πρόσθεσε.
Η Γαλλία ανέστειλε ένα σχέδιο υποδοχής 3.500 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ιταλία, αφού ο νέος δεξιός συνασπισμός του Μελόνι αρνήθηκε να αφήσει ένα πλοίο διάσωσης μεταναστών να αποβιβαστεί στις ακτές της.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας απαγόρευσε στο πλοίο Ocean Viking, το οποίο εκμεταλλεύεται γαλλική ΜΚΟ, να ελλιμενιστεί με περίπου 230 μετανάστες.
Το πλοίο είχε αρχικά αναζητήσει πρόσβαση στις ακτές της Ιταλίας, που είναι πιο κοντά στο σημείο όπου παρελήφθησαν οι μετανάστες, λέγοντας ότι οι συνθήκες υγείας και υγιεινής στο πλοίο χειροτέρευαν ραγδαία.
Η Γαλλία έχει καταγγείλει την «απαράδεκτη συμπεριφορά» της Ρώμης, αλλά η Ιταλία επιμένει ότι δέχεται το μερίδιό της στους μετανάστες και ζήτησε την αλληλεγγύη της ΕΕ.
Η Επιτροπή, τόνισε ο Σχινάς, δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα διεθνή ύδατα, όπου τα σκάφη διασώζουν τους μετανάστες. Αλλά έχει αρχίσει να «σκέφτεται λίγο» για το τι μπορεί να συμπεριληφθεί στο σχέδιο δράσης.
Ο Σχινάς είπε ότι η πρότασή του είναι ότι «θα ήταν κάτι που θα κάλυπτε όχι μόνο το στοιχείο της αλληλεγγύης, αλλά ολόκληρη τη διαδρομή [της Κεντρικής Μεσογείου]». Το σχέδιο θα πρέπει επίσης να αφορά τις «αναχωρήσεις», που σημαίνει τη μετακίνηση μεταναστών από χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Τυνησία και η Λιβύη, είπε.
«Υπάρχει επίσης κάτι που πρέπει να κάνουμε καλύτερα. Η αναπτυξιακή μας βοήθεια και η βοήθεια γειτονίας προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης εξακολουθούν να μην λειτουργούν όσο καλά θα θέλαμε για τη μετανάστευση», πρόσθεσε ο Σχινάς. «Υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς, πάρα πολλές νομικές βάσεις, πάρα πολλοί αποδέκτες. Χρειαζόμαστε καλύτερη εστίαση της αναπτυξιακής μας βοήθειας και της βοήθειας γειτονιάς».
Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο Σχινάς, του οποίου το χαρτοφυλάκιο ως Επιτρόπου για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας» περιλαμβάνει τη μετανάστευση, δεν απέφυγε να επικρίνει τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποτυχία να συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση των κανόνων ασύλου της ΕΕ που πρότεινε η Επιτροπή. που ονομάζεται Σύμφωνο Μετανάστευσης. Ειδικότερα, επέκρινε την ιταλική κυβέρνηση, η οποία είπε αφενός ζητά περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να λύσει το πρόβλημα με τα σκάφη διάσωσης μεταναστών, ενώ αφετέρου μπλοκάρει τη συμφωνία για το νέο σύμφωνο της Ε.Ε.
Μέχρι να συμφωνηθεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια εθελοντική συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο, είπε. Αυτό, ωστόσο, θα απαιτήσει από κυβερνήσεις όπως η Ιταλία να επιτρέψουν στα πλοία διάσωσης να αποβιβαστούν, τόνισε.
Η κατάσταση είναι «εκρηκτική», είπε ο Σχινάς. «Μερικά από τα κράτη μέλη που θέλουν να παρέμβουμε στην τρέχουσα κρίση… είναι αυτά που μπλοκάρουν σταθερά την πρόοδο στο σύμφωνο». Αλλά «δεν μπορείς να το έχεις και με τους δύο τρόπους», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι αναφέρεται ρητά στην «Ιταλία».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας