Διεθνή

Ρωσία: “Άλυτο” το θέμα της παράτασης της συμφωνίας σιτηρών – Ζητά επανασύνδεση με το SWIFT

Ρωσία: “Άλυτο” το θέμα της παράτασης της συμφωνίας σιτηρών – Ζητά επανασύνδεση με το SWIFT

Πηγή Φωτογραφίας: azernews

Η Μόσχα διαμηνύει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος εκτός εάν μια ρωσική κρατική τράπεζα που χρηματοδοτεί τον αγροτικό τομέα επανασυνδεθεί με το διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών, από το οποίο έχει αποκοπεί λόγω των δυτικών κυρώσεων

Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για την παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επαναλαμβάνοντας την επιμονή της για απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Γενεύη την Παρασκευή ήταν χρήσιμες και λεπτομερείς, αλλά το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας -η οποία λήγει σε μία εβδομάδα- δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Είπε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος εκτός εάν μια ρωσική κρατική τράπεζα που χρηματοδοτεί τον αγροτικό τομέα επανασυνδεθεί με το διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, από το οποίο έχει αποκοπεί λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι οι αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων της, αν και δεν στοχεύουν άμεσα τις δυτικές κυρώσεις, ουσιαστικά μπλοκάρονται επειδή οι κυρώσεις περιόρισαν την πρόσβαση των φορτωτών σε χρηματοδότηση, ασφάλιση και λιμάνια.

Δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας και η «ομαλοποίηση» των εξαγωγών των αγροκτημάτων της Ρωσίας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη ενός ενιαίου πακέτου μέτρων για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Στην ανάγνωση των συνομιλιών της Παρασκευής, είπε ότι μόνο η «ανεμπόδιστη πρόσβαση ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές» θα καταστήσει δυνατή τη σταθεροποίηση των τιμών.

Σε δήλωση του ΟΗΕ την Παρασκευή ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες “παραμένουν αφοσιωμένοι στην εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για τη συνέχισή της”.

Ο Βερσίνιν φέρεται να είπε ότι η αποκατάσταση της πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών SWIFT για τη γεωργική δανειστή Rosselkhozbank ήταν ένα βασικό ζήτημα.

«Χωρίς αυτό, φυσικά, απλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε διαβεβαιωθεί από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι «θεωρούν επίσης ότι αυτό το θέμα είναι ζωτικής σημασίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου ότι αφαιρεί την τράπεζα από το SWIFT στο πλαίσιο του έκτου κύματος κυρώσεων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παίζει «παιχνίδια πείνας» με τον κόσμο. Η Ρωσία, της οποίας τα πολεμικά πλοία εμπόδιζαν την πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Ιουλίου, αρνείται ότι χρησιμοποίησε το ζήτημα των σιτηρών ως εργαλείο για να κερδίσει μόχλευση στη σύγκρουση.

Η Ρωσία ανέστειλε για λίγο τη συμμετοχή της στη συμφωνία στις 29 Οκτωβρίου μετά από μια επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά επέστρεψε σε αυτήν μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments