Διεθνή

Συμφωνία σιτηρών – Κουλέμπα: Καλεί την ASEAN να σταματήσει τα ρωσικά «παιχνίδια πείνας»

Συμφωνία σιτηρών – Κουλέμπα: Καλεί την ASEAN να σταματήσει τα ρωσικά «παιχνίδια πείνας»
Δεν αποκλείει συνάντηση με Λαβρόφ αν ζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας προέτρεψε το Σάββατο τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για να σταματήσουν τη Ρωσία από το να παίζει “παιχνίδια πείνας” σχετικά με την ουκρανική συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία μπορεί να λήξει την επόμενη εβδομάδα.

Η συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από πολλά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας -με μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου- θα μπορούσε να λήξει στις 19 Νοεμβρίου, εάν η Ρωσία ή η Ουκρανία αντιταχθούν στην παράτασή της.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπότζη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ASEAN, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Ρωσία που παραμένει μέρος της συμφωνίας είναι ανεπαρκής και πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι επιθεωρητές της να μην καθυστερούν σκόπιμα τις αποστολές και να αναγκάζουν τις παγκόσμιες τιμές να αυξηθούν.

“Δεν αρκεί απλώς να κρατάμε τη Ρωσία επί του σκάφους. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι Ρώσοι επιθεωρητές που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, ότι ενεργούν καλή τη πίστη και ότι επιθεωρούν πλοία χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις”, είπε, προσθέτοντας ότι χώρες στην Αφρική και η Ασία υποφέρουν.

«Καλώ όλα τα μέλη του ASEAN να ακολουθήσουν κάθε δυνατή μέθοδο για να σταματήσουν τη Ρωσία από το να παίζει παιχνίδια πείνας με τον κόσμο».

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας. Έχει προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας επιδεινώνει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και ωθεί δεκάδες εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην πείνα.

Η Ουκρανία προσχωρεί για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και σε μια παράλληλη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας. Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας είναι μεταξύ εκείνων που θα παρευρεθούν επίσης, όπως και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Κουλέμπα είπε ότι ο Λαβρόφ δεν είχε ζητήσει συνάντηση μαζί του κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, όπως θα ήταν ο κανόνας στη διεθνή διπλωματία.

«Εάν το κάνει, θα εξετάσουμε διεξοδικά το αίτημά του», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να προσεγγίσει όλες τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη. Δεν υπάρχει ούτε μία ένδειξη ότι η Ρωσία επιδιώκει ειλικρινά διαπραγματεύσεις», είπε.

«Καθισμένοι σε ένα τραπέζι για μια ωραία φωτογραφία, ήμασταν εκεί, το κάναμε, προσπαθήσαμε».

Ο Κουλέμπα είπε ότι συζήτησε κατά τη διάρκεια συναντήσεων με ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας τρόπους με τους οποίους μπορούν να υποστηρίξουν την Ουκρανία και μετέφερε ότι η έκφραση ουδετερότητας και η μη καταδίκη της Ρωσίας ήταν ενάντια στα συμφέροντά τους.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια χώρα είναι τίποτα», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments