Ελλάδα

Η Ελλάδα για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση

Οι τέσσερις μεσογειακές χώρες είναι οι πιο εκτεθειμένες στην άφιξη παράνομων μεταναστών στην Ισπανία και καλούν τα κοινοτικά όργανα να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών

Η Ελλάδα και τρεις χώρες του ευρωπαϊκού νότου κινητοποιούνται και απευθύνουν κοινή έκκληση προς τις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, χωρίς εξαλλοσύνες και ηχηρούς βερμπαλισμούς. Η έκκληση υπογράφεται από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Αυτές οι τέσσερις μεσογειακές χώρες είναι οι πιο εκτεθειμένες στην άφιξη παράνομων μεταναστών στην Ισπανία και καλούν τα κοινοτικά όργανα να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου, του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε τονίσει ότι η Μεσόγειος «είναι ίσως το μεγαλύτερο νεκροταφείο, η ανθρώπινη ζωή πρέπει να διασώζεται, αλλά η Ιταλία, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς μια συμφωνία με την Ευρώπη, χωρίς την ευθύνη της Ευρώπης» και ότι «κάθε κυβέρνηση της Ε. .Ε πρέπει να πει, να συμφωνήσει πόσους μετανάστες μπορεί να υποδεχθεί (…) η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει μια πολιτική βοήθειας και συνεργασίας. Δεν μπορεί να αφήσει στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Κύπρο όλη την ευθύνη των μεταναστών που φτάνουν στις ακτές τους».

Η Ελλάδα από κοινού με τις άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες του μεσογειακού νότου έρχονται, από την πλευρά τους, να εκτιμήσουν ότι το σύστημα αυτό τις επιβαρύνει ιδιαίτερα και ζητούν την αρωγή και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ε.Ε. τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο με τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης που θα έπρεπε να έχει επιτρέψει τη μετεγκατάσταση 10.000 μεταναστών και προσφύγων τον πρώτο χρόνο σε χώρες άλλες από αυτές της πρώτης εισόδου, οι τέσσερις υπουργοί Μετανάστευσης διαμαρτύρονται για το «απογοητευτικό» αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα και οι άλλες τρεις χώρες αναφέρουν ότι «υποστηρίξαμε πάντοτε σθεναρά την ανάγκη να αναπτυχθεί μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική στην Μετανάστευση και το Άσυλο η οποία θα είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης η οποία θα μοιράζεται δίκαια μεταξύ όλων των κρατών μελών».

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας ζητούν μια σοβαρή συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα, ζητούν «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη αυτής της συζήτησης».

Πλοία με γαλλική, νορβηγική ή γερμανική σημαία ελλιμενίζονται τακτικά στην Ιταλία, προς θλίψη των αρχών της χερσονήσου που απαιτούν, χωρίς επιτυχία, από τα κράτη, τη σημαία των οποίων φέρουν αυτά τα πλοία, να αναλάβουν την ευθύνη των μεταναστών.

Το ζήτημα είναι, πράγματι, σοβαρό και περίπλοκο. Η πρόσφατη κρίση στις ιταλογαλλικές σχέσεις με αφορμή αυτό το θέμα, καθώς και η διαγραφόμενη συμφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Αγγλία έρχονται να επιβεβαιώσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, που απαιτεί ειλικρίνεια και σοβαρότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο