Κόσμος

Euronews: Αναστασιάδης – Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του Ερντογάν

«Αν δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν πρόβλημα δικό του, το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του κ. Ερντογάν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Αυτό που περισσότερο πρέπει να μετρά δεν είναι οι αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η σταθερή και θετική στάση της ΕΕ, που συμβαδίζει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, τόνισε την Κυριακή ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Αν δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν πρόβλημα δικό του, το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του κ. Ερντογάν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την ένταξη των κατεχομένων στον οργανισμών τουρκογενών κρατών με το καθεστώς του παρατηρητή και τις αναφορές του κ. Ερντογάν

Τα σχόλια του κ. Αναστασιάδη έγιναν μετά το μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Σε παρατήρηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό τουρκογενών κρατών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας «νομίζω αποπειράθηκε και τελικά έλαβε απάντηση ότι το μόνο καθεστώς με το οποίο θα μπορούσε να γίνει δεκτή η παράνομα υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου, ήτο ως οντότητα».

«Συνεπώς εμείς αντιδρούμε, οι αντιδράσεις φέρνουν αποτελέσματα, η απάντηση της ΕΕ ήτο μία εκ των πολλών απαντήσεων και συνεπώς αυτό έχει σημασία», είπε.

Ενόψει της συνάντησης με τον Μίροσλαβ Γέντζια

Ερωτηθείς ποια μηνύματα θα μεταφέρει στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γέντζια, με τον οποίο θα συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα του επαναλάβει τις όσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από το 2017, δηλαδή κατά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, μέχρι και πρόσφατα για τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου.

«Τις προσπάθειες, τα υπομνήματα, τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τους απεσταλμένους του ΓΓ, τη κ. Λουτ, τις προσπάθειες που έγιναν, τη συναντίληψη που επικράτησε στο Βερολίνο, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, αργότερα να διοριστεί κάποιος ως ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ για να βρει εκείνο το κοινό έδαφος που να επιτρέψει έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας διάλογος ουσίας για λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως θα υπενθυμίσει επίσης στον κ. Γέντζια «τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα δημιουργούσαν ένα πρόσφορο έδαφος όλα αυτά τα χρόνια».

«Γιατί ακούω πολλά, δεν παρέμεινε αδρανής η δική μας πλευρά, υπήρξε μια σταθερά τουρκική θέση προς επίτευξη του προ πολλού και μακράν καθορισθέντος στόχου είτε της διχοτόμησης της Κύπρου, είτε του ελέγχου ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας εάν αν ευοδώνονταν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο