Αυτή αυξημένη προσφορά LNG οδήγησε αναπόφευκτα σε περαιτέρω διεθνή ανταγωνισμό και στον κίνδυνο υπερεπενδύσεων και υπερπροσφοράς. Η Αλγερία, η Νιγηρία και το Κατάρ είναι μερικοί μόνο από τους σημαντικότερους παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και την κατάσταση της αγοράς.
Ωστόσο, οι προσδοκίες της αμερικανικής παραγωγής ενδέχεται να έχουν ήδη περιοριστεί, καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης πλησιάζουν όριο χωρητικότητά τους. Το φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ για το κλίμα θα έβλεπε επίσης τη μείωση της κατανάλωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το 2030 για να “αγκαλιάσει” τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η μείωση της ευρωπαϊκής ζήτησης δεν είναι το μόνο εμπόδιο στη μελλοντική πορεία της αμερικανικής παραγωγής LNG: οι διακοπές στις εγκαταστάσεις συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγή, όπως και τα ζητήματα διαμετακόμισης. Οι ολοένα και σοβαρότεροι τυφώνες εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την εξαγωγική ικανότητα. Οι παραγωγοί LNG πρέπει επίσης να ξεπεράσουν το δίλημμα της αστάθειας των τιμών, με τις πρόσφατες οικονομικές και υλικοτεχνικές δυσκολίες να δημιουργούν συρρίκνωση της ζήτησης για LNG σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι ασιατικές αγορές από την άλλη πλευρά έπρεπε να πληρώσουν την υψηλότερη τιμή του LNG λόγω της αύξησης της ζήτησης στην Ευρώπη. Δεδομένης της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία χρειάζονται την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου εξίσου με την Ευρώπη.
Ο βραχύβιος de facto κινεζικός αποκλεισμός των λιμανιών LNG της Ταϊβάν μέσω “στρατιωτικών ασκήσεων” αποδεικνύει ότι το Πεκίνο είναι εξίσου πιθανό να ακολουθήσει τις ίδιες τακτικές εκβιασμού με τη Μόσχα και να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό εργαλείο.
Αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεκτικές ενεργειακές, αμυντικές και εξωτερικές πολιτικές που θα δίνουν προτεραιότητα στους δημοκρατικούς συμμάχους σε αυτό που διαμορφώνεται ως ένας διμέτωπος πόλεμος φυσικού αερίου.
Για να αποτρέψει αυτόν τον πιθανό εκβιασμό και να διατηρήσει τις παραδόσεις, η Αμερική πρέπει να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη ναυτική της κυριαρχία και να επενδύσει στη φθηνότερες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι βελτιώσεις στη ναυτιλιακή τεχνολογία καθιστούν ήδη ταχύτερη και πιο προσιτή τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα αυξήσουν την εξαγωγική ικανότητα και θα μειώσουν το συνολικό κόστος, καθιστώντας το LNG πιο ελκυστικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση των κανονισμών για τις εκπομπές CO2 θα αυξήσει επίσης τη ζήτηση για καύσιμα-γέφυρες, όπως το LNG, σε βάρος του πετρελαίου και του άνθρακα.
Όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί να στείλει η Αμερική στους συμμάχους της στην Ασία και την Ευρώπη, τόσο περισσότερο στρατηγικό χώρο θα απολαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και την Κίνα. Το LNG θα διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία του LNG και να δώσουν προτεραιότητα σε μέτρα όπως η ευκολότερη αδειοδότηση, η διευκόλυνση της αποθήκευσης φυσικού αερίου μεγάλου όγκου και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τους παραγωγούς LNG.
Κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταβούν σε μια πιο καθαρή και αποδοτική πηγή ενέργειας, θα βοηθήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς και θα στερήσει από τους αυταρχικούς ηγέτες τη μόχλευση που έχουν πάνω στους συμμάχους των ΗΠΑ.
Το σχόλιο σας