Κόσμος

Γκεοργκίεβα – “Καμπανάκι” ΔΝΤ για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας: Αντιπαραγωγικοί οι δασμοί της εποχής Τραμπ

«Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε προσεκτικά τις ενέργειες και το τι μπορεί να δημιουργήσουν ως αντίθετες ενέργειες, γιατί μόλις αφήσετε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι, είναι δύσκολο να το ξαναβάλετε», είπε η Γκεοργκίεβα για τους δασμούς της εποχής Τραμπ

 Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε για κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία από τον ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ χαρακτήρισε αντιπαραγωγικούς τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μπορεί να υπνοβατούμε σε έναν κόσμο που είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής ως αποτέλεσμα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην Washington Post σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

“Έζησα τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο στην άλλη πλευρά του Σιδηρούv Παραπετάσματος. Και, ναι, κάνει πολύ κρύο εκεί έξω”, είπε στη συνέντευξη η Γκεοργκίεβα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία. «Και το να πάμε σε έναν δεύτερο ψυχρό πόλεμο για μια άλλη γενιά είναι… πολύ ανεύθυνο».

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιλύσει το βασικό ζήτημα πολιτικής σχετικά με τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που επιβλήθηκαν από τον προκάτοχό του και που κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια στους εισαγωγείς των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε προσεκτικά τις ενέργειες και το τι μπορεί να δημιουργήσουν ως αντίθετες ενέργειες, γιατί μόλις αφήσετε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι, είναι δύσκολο να το ξαναβάλετε», είπε η Γκεοργκίεβα για τους δασμούς της εποχής Τραμπ.

Η ομάδα του Μπάιντεν πάλευε για μήνες με διάφορους τρόπους για να μειώσει το κόστος των δασμών που επιβάλλονται στις κινεζικές εισαγωγές, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν οδήγησαν αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να βαθμονομήσουν εκ νέου τη σκέψη τους σχετικά με το αν θα καταργήσουν ορισμένους δασμούς ή πιθανώς να επιβάλουν άλλους στο Πεκίνο, είπαν στο Reuters άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Το Πεκίνο διοργάνωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις σε απάντηση της επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι και έκτοτε συνεχίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν καθημερινών διελεύσεων μαχητικών αεροσκαφών της ευαίσθητης μέσης γραμμής στο στενό της Ταϊβάν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω ζητημάτων όπως οι δασμοί, η Ταϊβάν, η πνευματική ιδιοκτησία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η άρση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και η προέλευση της επιδημίας του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο