Διεθνή

Washington Post: Η Κίνα θέλει να διορθώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα κάνει το πρώτο βήμα

Washington Post: Η Κίνα θέλει να διορθώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα κάνει το πρώτο βήμα

Πηγή Φωτογραφίας: nbcnews

Από τότε που επιβεβαιώθηκε εκ νέου ως ο πρωταρχικός ηγέτης τον περασμένο μήνα, ο Σι είναι πιο επικεντρωμένος από ποτέ στο να γίνει η Κίνα μια σύγχρονη σοσιαλιστική υπερδύναμη με παγκόσμια επιρροή - μια θέση που περιμένει να αποδεχτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Μια αμερικανική πολιτική που περιλαμβάνει την Κίνα σπάνια λαμβάνει την προσοχή που δόθηκε τον περασμένο μήνα στον Σκοτ ​​Κένεντι, τον πρώτο Αμερικανό μελετητή που επισκέφθηκε από τότε που ξεκίνησαν οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί του Πεκίνου για τον κορωνοϊό πριν από δύο χρόνια.

Για τον Κένεντι, ειδικό στις κινεζικές επιχειρήσεις και οικονομία στο δεξαμενή σκέψης Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα την Ουάσιγκτον, προοριζόταν ως ένα ταξίδι με παγοθραυστικό. Όμως, το περιεχόμενο των συναντήσεών του με περισσότερους από 100 ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις και αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Εξωτερικών Xie Feng, τον εξέπληξε.

Το ενδιαφέρον τους για διάλογο ήταν εν μέρει να καταστήσουν σαφή την ανησυχία της χώρας για τις τεταμένες σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Υπάρχει σημαντική ανησυχία στο Πεκίνο για τα κίνητρα των ΗΠΑ. Βλέπουν την Ουάσιγκτον να έχει έναν βαθύ φόβο για τυχόν αντιπάλους», είπε ο Κένεντι μετά την επιστροφή του στην πατρίδα. «Από τη σκοπιά τους, η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη συνάντησή του, τη Δευτέρα με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί για να δημιουργήσει έναν «υπόβαθρο» για τη σχέση . Η Κίνα, επίσης, έχει σηματοδοτήσει ότι θέλει να επαναφέρει τους δεσμούς σε καλό δρόμο μετά από πολλά χρόνια έντονων διαφωνιών σχετικά με το εμπόριο, την τεχνολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά για το Πεκίνο, αυτό δεν είναι να συμφωνήσει κανείς, να διαφωνήσει ή να βρει πώς να αποφύγει το χειρότερο σενάριο της απόλυτης σύγκρουσης.

Από τότε που επιβεβαιώθηκε εκ νέου ως ο πρωταρχικός ηγέτης τον περασμένο μήνα, ο Σι είναι πιο επικεντρωμένος από ποτέ στο να γίνει η Κίνα μια σύγχρονη σοσιαλιστική υπερδύναμη με παγκόσμια επιρροή – μια θέση που περιμένει να αποδεχτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κινέζοι ειδικοί λένε ότι η διόρθωση της σχέσης θα απαιτήσει περισσότερα από μια επίδειξη καλής θέλησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα συμφωνήσει σε θεμελιώδεις πτυχές της σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της τύχης της Ταϊβάν, του αυτοδιοικούμενου, δημοκρατικού νησιού των 23 εκατομμυρίων που το Πεκίνο διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι εφόσον δεν υπάρχει σύγκρουση ή κρίση στις σχέσεις, τότε είναι εντάξει. Αλλά η Κίνα θέλει να δει στοιχεία προόδου, ειδικά όταν πρόκειται για την Ταϊβάν», δήλωσε ο Wu Xinbo, κοσμήτορας Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη.

Ωστόσο , η αποφασιστικότητα του Σι να αναλάβει τον έλεγχο του νησιού, με τη βία, αν χρειαστεί, έχει αυξηθεί μόνο ως απάντηση στις αμερικανικές προσπάθειες να στηρίξουν την άμυνα της Ταϊβάν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά από συνεχόμενα χρόνια πανδημίας, ελάχιστης προσωπικής επαφής, με πολλά κυβερνητικά κανάλια να έχουν ακυρωθεί, ανασταλεί ή λήξει, οι ανεπίσημοι διάλογοι ήταν από τα λίγα εργαλεία που έχουν απομείνει για τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους. Γνωστοί Κινέζοι μελετητές άρχισαν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες και έχουν προσκαλέσει Αμερικανούς ομολόγους τους να κάνουν το ίδιο.

«Εάν μπορούμε να αναβιώσουμε τους μηχανισμούς επικοινωνίας, τότε στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να βασιζόμαστε υπερβολικά στη συνάντηση των κορυφαίων ηγετών», σημείωσε ο Wu.

Το ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαιρέτησαν αυτήν την άνοδο στις ανταλλαγές ως ένδειξη χαλάρωσης των εντάσεων αποκαλύπτει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Πριν από δεκαέξι μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi παρουσίασε λίστες με παράπονα και αιτήματα σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Τιαντζίν. Η Κίνα κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να κάνουν την πρώτη κίνηση και είχαν τρεις βασικές απαιτήσεις: καμία προσπάθεια υπονόμευσης της ανάπτυξης της Κίνας, καμία πρόκληση για το πολιτικό της σύστημα και καμία «ζημία» στις αξιώσεις κυριαρχίας της στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η θέση του Πεκίνου δεν έχει αλλάξει από τότε. Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, είναι ο βαθμός ελέγχου του Σι στο εσωτερικό και η ανησυχία για την κατάσταση του κόσμου. Στο 20ο Εθνικό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όπου η κυριαρχία του παρατάθηκε για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια, ο Σι συσσώρευσε την ανώτατη ηγεσία με πιστούς υπολοχαγούς και προειδοποίησε για «επικίνδυνες καταιγίδες» που υπονομεύουν την άνοδο της Κίνας.

Κάποιοι στην Κίνα υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ περιορισμένος στο εσωτερικό για να συνάψει μόνιμες συμφωνίες ή να βελτιώσει πραγματικά τους δεσμούς.

«Το Πεκίνο πιστεύει ότι ο έλεγχος του Λευκού Οίκου στο ζήτημα της Ταϊβάν μειώνεται, επειδή το Κογκρέσο έχει πιάσει το τιμόνι», δήλωσε ο Zhao Minghao, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη. «Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια διχασμένη κυβέρνηση μετά την ενδιάμεση θητεία, η οποία έχει κλιμακώσει τους κινδύνους της Κίνας και των ΗΠΑ να πέσουν σε ανοιχτές εχθροπραξίες για την Ταϊβάν».

Οι Κινέζοι ηγέτες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προσπάθειες του Μπάιντεν να συγκεντρώσει συμμάχους. Σε απάντηση στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την πολιτική της Κίνας τον Μάιο —στην οποία χαρακτήρισε τη χώρα «την πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη» — το Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν Ασιατική-Ειρηνική έκδοση του ΝΑΤΟ με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κορέα για να «διαταράξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην περιοχή.

Αν και η σχέση άρχισε να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, ο Zheng Yongnian, ένας επιφανής μελετητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, στο Shenzhen, είπε ότι η παρακμή της έγινε πιο ουσιαστική υπό τον Μπάιντεν. Ο πρόεδρος έχει «οπλίσει και πολιτικοποιήσει» το εμπόριο, αντί απλώς να προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας, είπε ο Zheng.

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, η Κίνα σηματοδότησε έναν βαθμό προθυμίας να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ και οι δύο προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές. Αλλά η προσέγγιση έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει, με το Πεκίνο να αναστέλει ή να ακυρώνει τις συνομιλίες μεταξύ στρατού, τη συνεργασία κατά των ναρκωτικών και τις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή ως αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο.

«Από την πλευρά των ΗΠΑ, όλα έχουν να κάνουν με τις επικοινωνίες κρίσεων. Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το χειρότερο σενάριο; Ενώ από την κινεζική πλευρά, ο τρόπος για να διαχειριστεί κανείς υπεύθυνα τον ανταγωνισμό είναι η επίτευξη συμφωνίας για τις βασικές αρχές», δήλωσε ο Rorry Daniels, διευθύνων σύμβουλος του Asia Society Policy Institute στη Νέα Υόρκη.

Ορισμένοι Κινέζοι μελετητές, πρόσθεσε ο Ντάνιελς, είχαν ακόμη εγείρει την ιδέα να προσπαθήσουν να εκπονήσουν ένα κοινό ανακοινωθέν, όπως τα τρία θεμελιώδη έγγραφα που διαμόρφωσαν τις σχέσεις των εθνών μεταξύ τους τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

«Η Κίνα ψάχνει πραγματικά για ένα αστέρι του βορρά να δείξει και να πει «Αυτή είναι η φύση της σχέσης»», είπε. «Αλλά οι ΗΠΑ δεν προσεγγίζουν την Κίνα με την ίδια νοοτροπία».

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από το Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας προσέφερε τρεις δυνατότητες για μελλοντικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών. 

Η καλύτερη περίπτωση ήταν η ένταση και ο σκληρός ανταγωνισμός. Το μεσαίο σενάριο ήταν η τεχνολογική, οικονομική και πολιτιστική αποσύνδεση.

Ο τελευταίος ήταν ο ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος.

πηγή:Washington Post

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

29.07.2024 | 20:57

Εντοπίστηκε στον βυθό του Αιγαίου μετά από 107 χρόνια το ναυάγιο του Arcadian [vid]

29.07.2024 | 20:44

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: Νέο μήνυμα από το 112 - Εκκενώνονται και τα Κοσκινά [vid]

29.07.2024 | 20:31

Τραμπ: Θα καταθέσει ως μάρτυρας στο FBI για την απόπειρα δολοφονίας του

29.07.2024 | 20:31

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πρώτο κρούσμα στην Αττική - Εντοπίστηκε σε μονάδα του Ασπροπύργου

29.07.2024 | 20:27

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του ΕΣΥ κάτω από το χαλί

29.07.2024 | 20:24

Παλαιστίνιοι στη Γάζα: «Ψηφίζουν» Κάμαλα Χάρις ενάντια στον Τραμπ

29.07.2024 | 20:17

Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος – Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

29.07.2024 | 20:10

Φον ντερ Λάιεν: Ευχαριστίες σε Ελλάδα – Γαλλία για τη βοήθεια με τις φωτιές στη Βουλγαρία

29.07.2024 | 14:10

Ηλίας Βρεττός για Δέσποινα Βανδή: «Κανονικά η μουσική θα έπρεπε να ενώνει»

29.07.2024 | 14:00

Δανάη Μπάρκα: «Είχα πάει για μπάνιο και τρία νεαρά παιδιά με έβγαζαν φωτογραφίες»

29.07.2024 | 13:49

«Χείμαρρος» ο Νίκος Αναδιώτης για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

29.07.2024 | 13:44

Κύριος με Κ κεφαλαίο ο Παντζόπουλος: Η κίνηση που έκανε για την Λάουρα και έδειξε πως δεν ξεχωρίζει τα παιδιά

29.07.2024 | 13:40

«Καταπέλτης» η Ελένη Βιτάλη για Μπισμπίκη-Βανδή: «Hλiθιoι καλλιτέχνες για έναν κόσμο ίδιο με αυτούς»

29.07.2024 | 13:37

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ατύχημα για χορευτή στην τελετή έναρξης – Βγήκαν από το σορτσάκι τα γεvνnτικά του όpγανα

29.07.2024 | 13:35

Δεν είναι μόνο από Ελλάδα: Η άγνωστη καταγωγή της Αντελίνας Βαρθακούρη για την οποία δηλώνει περήφανη

29.07.2024 | 13:29

Το παıδί που της άλλαξε τn ζωή: Το μεγάλο δώpο για την Μαρία Μπεκατώρου, σε πελάγn ευτυχiας η παρουσιάστρıα

29.07.2024 | 09:57

Πούτιν: «Η Ρωσία μπορεί να αρχίσει ξανά την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς»

29.07.2024 | 09:55

«Παραμύθι η Γαλάζια Πατρίδα» δηλώνει Τούρκου βουλευτή

29.07.2024 | 09:44

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών απειλεί τον Ερντογάν: Ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσέιν

29.07.2024 | 09:31

Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να παρέχει αντικρουόμενες πληροφορίες για τα μέλη του ISIS στις φυλακές

29.07.2024 | 09:26

Η Κίνα στηρίζει την Παλαιστίνη

29.07.2024 | 09:18

Ακλόνητη η υποστήριξη της Κάμαλα Χάρις στην ασφάλεια του Ισραήλ

29.07.2024 | 09:04

Ισραήλ: Ετοιμάζει αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ- Φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης [vid]

29.07.2024 | 04:11

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Επικίνδυνη κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη

MUST READ

Διεθνή

Βρετανία: Έξι υποψήφιοι για την διαδοχή του Σούνακ

Πρόκειται για έξι βουλευτές με σημαντική δημοφιλία.

29.07.2024 | 19:40

Διεθνή

Σύγκρουση αμαξοστοιχίας με φορτηγό στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας–Εκτροχιάστηκαν οκτώ βαγόνια,140 τραυματίες

Ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας, η οποία κατευθυνόταν από το Καζάν του Ταταρστάν στο Άντλερ, στη Μαύρη Θάλασσα, προσπάθησε να την ακινητοποιήσει όταν είδε το φορτηγό Kamaz

29.07.2024 | 17:58

Διεθνή

Διεθνή υπονοούμενα για την επανεκλογή Μαδούρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

29.07.2024 | 15:45

Διεθνή

Βρετανία: Συναγερμός έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ - Αναφορές για θύματα, μία σύλληψη

Όπως μεταδίδει το Sky News, ένας ύποπτος συνελήφθη, ενώ, υπάρχουν αναφορές για θύματα.

29.07.2024 | 15:36

Policy Briefs

Μελόνι εναντίον Κομισιόν για το «κράτος δικαίου»

Υψηλοί τόνοι από την Ιταλίδα πρωθυπουργό: Κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι χρησιμοποιούν «ψευδείς» ειδήσεις και «απαράδεκτες» αναφορές για να στηλιτεύσουν το κράτος δικαίου στην Ιταλία.

29.07.2024 | 15:23

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Κλιμακώνει την ένταση στην Κάσο η Τουρκία με 5 πολεμικά πλοία [vid]

23.07.2024 | 12:13

Στην περιοχή διεξάγονται έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου

Πολιτική

Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας: Πιο ισχυρό από ποτέ το πολίτευμά μας

24.07.2024 | 11:57

«Στόχος η γρήγορη συγκλίση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, τους θεσμούς και τις ατομικές συμπεριφορές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική

Συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας: Υπέρ επί της Αρχής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα

25.07.2024 | 15:38

O εισηγητής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας, ζήτησε την υπερψήφιση της κύρωσης καθώς όπως τόνισε “πρόκειται για μια επωφελή σύμβαση για την ελληνική οικονομία, το Ελληνικό Δημόσιο, τους φορολογουμένους, τους καταθέτες και τους μετόχους των δύο τραπεζών”

Πολιτική

Παρελθόν ο Πολάκης από την Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

26.07.2024 | 00:10

Αιτία το bullying σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας.

Πολιτική

Τινάχτηκε στον αέρα η συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ: Επεισόδιο Κασσελάκη με Γεροβασίλη και άλλους 7

23.07.2024 | 21:15

Η νέα διαφωνία προέκυψε για την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου, καθώς συμπίπτει με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για νέο πρόεδρο - Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ραγκούσης, ο Θεοχαρόπουλος και Ζαχαριάδης

Πολιτική

Μητσοτάκης: Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας

24.07.2024 | 21:47

Τι είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Φον ντερ Λάιεν: Ευχαριστίες σε Ελλάδα – Γαλλία για τη βοήθεια με τις φωτιές στη Βουλγαρία

«Ενα μεγάλο ευχαριστώ στη Γαλλία και την Ελλάδα για τη βοήθεια προς τη Βουλγαρία για τις πυρκαγιές, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε».

Φον ντερ Λάιεν: Ευχαριστίες σε Ελλάδα – Γαλλία για τη βοήθεια με τις φωτιές στη Βουλγαρία

Κύπρος: Έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αμάχων από τη Μέση Ανατολή

«Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφάλειας».

Κύπρος: Έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αμάχων από τη Μέση Ανατολή

Πρόεδρος Ιράν: Επίθεση Ισραήλ σε Λίβανο θα του γυρίσει μπούμερανγκ

Το σχόλιο του Πεζεσκιάν έγινε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόεδρος Ιράν: Επίθεση Ισραήλ σε Λίβανο θα του γυρίσει μπούμερανγκ

Βρετανία: Έξι υποψήφιοι για την διαδοχή του Σούνακ

Πρόκειται για έξι βουλευτές με σημαντική δημοφιλία.

Βρετανία: Έξι υποψήφιοι για την διαδοχή του Σούνακ

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι Συριζαίοι γίνατε και εργολάβοι

Έτσι όπως πάτε θα κάνετε τον Πολάκη πρόεδρό σας

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι Συριζαίοι γίνατε και εργολάβοι

Οι δύο πυλώνες των νέων μέτρων ενόψει ΔΕΘ

Σε προτεραιότητα έχει τεθεί η εξεύρεση πόρων για την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Οι δύο πυλώνες των νέων μέτρων ενόψει ΔΕΘ

Γεραπετρίτης για Κάσο: Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση από την ελληνική πλευρά

Για ακόμη μια φορά, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαιώνει ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση» στο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στην Κάσο, ξεκαθαρίζοντας πως ουδέποτε ζητήθηκε άδεια από την Τουρκία

Γεραπετρίτης για Κάσο: Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση από την ελληνική πλευρά

Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

Απορρίπτεται ο ισχυρισμός ότι ζητήθηκε άδεια για τις έρευνες στην Κάσο.

Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα