Διεθνή

Χερσώνα: “Αγώνας δρόμου” για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης – υδροδότησης

Χερσώνα: “Αγώνας δρόμου” για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης – υδροδότησης

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου eurokinissi

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χερσώνας, δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να διατηρήσουν απαγόρευση κυκλοφορίας ως μέτρο ασφαλείας

Εταιρείες κοινής ωφέλειας στη Χερσώνα εργάζονται για την αποκατάσταση ζωτικής σημασίας υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές και ναρκοθετήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την αποχώρησή τους, με τα περισσότερα σπίτια στη νότια ουκρανική πόλη να παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι την Κυριακή.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χερσώνας, Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς, δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να διατηρήσουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το πρωί και να απαγορεύσουν στους ανθρώπους να βγαίνουν ή να εισέρχονται στην πόλη ως μέτρο ασφαλείας.

«Ο εχθρός ναρκοθέτησε όλα τα κρίσιμα σημεία υποδομής», είπε ο Γιανούσεβιτς στην ουκρανική τηλεόραση.

«Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε ώστε σε λίγες μέρες να ανοίξουμε την πόλη», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν να λειτουργούν.

Ουκρανικά στρατεύματα έφτασαν στο κέντρο της Χερσώνας την Παρασκευή, αφού η Ρωσία εγκατέλειψε τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει από την έναρξη της εισβολής της τον Φεβρουάριο. Η αποχώρηση σηματοδότησε την τρίτη μεγάλη ρωσική υποχώρηση του πολέμου και την πρώτη που περιλάμβανε την παραχώρηση μιας τόσο μεγάλης κατεχόμενης πόλης ενόψει μιας μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης που έχει ανακαταλάβει τμήματα της ανατολής και του νότου.

Ο επικεφαλής των κρατικών σιδηροδρόμων της Ουκρανίας είπε ότι τα δρομολόγια των τρένων προς τη Χερσώνα αναμένεται να ξαναρχίσουν αυτή την εβδομάδα.

Ένας άλλος περιφερειακός αξιωματούχος, ωστόσο, είπε ότι ενώ η ναρκοθέτηση βρισκόταν σε εξέλιξη και οι αρχές εργάζονται για την αποκατάσταση κρίσιμων υπηρεσιών, από ανθρωπιστικής άποψης η κατάσταση στην πόλη «παραμένει πολύ δύσκολη».

«Τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν ρεύμα, νερό και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παροχή φυσικού αερίου», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Γιούρι Σομπολέφσκι, πρώτος αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας.

Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε σε βιντεομιλία του, το Σάββατο είπε ότι “πριν φύγουν από τη Χερσώνα, οι κατακτητές κατέστρεψαν όλες τις κρίσιμες υποδομές: επικοινωνίες, νερό, θερμότητα, ηλεκτρισμό”.

Ενώ χαρούμενοι κάτοικοι καλωσόρισαν τα ουκρανικά στρατεύματα που έφτασαν στη Χερσώνα, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι συνεχίστηκαν οι σκληρές μάχες κατά μήκος του ανατολικού μετώπου στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις της απέκρουσαν ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος αρκετών οικισμών και στις δύο περιοχές, ανέφερε στην πρωινή της ενημέρωση, ενώ ανέφερε ρωσικά πυρά πυραύλων και πυροβολικού στις ανατολικές περιοχές Bakhmut, Avdiivka, Novopavlivka και Zaporizhzhia.

Ο Ζελένσκι απέδωσε την επιτυχία της Ουκρανίας στη Χερσώνα και αλλού εν μέρει στη σκληρή αντίσταση στην περιοχή του Ντόνετσκ παρά τις επανειλημμένες ρωσικές επιθέσεις.

«Εκεί είναι απλώς κόλαση – γίνονται εξαιρετικά σκληρές μάχες εκεί κάθε μέρα», είπε το Σάββατο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments