Βρετανία: Το Brexit ο λόγος επιστροφής στη λιτότητα
Πηγή Φωτογραφίας: cryptovibes
Το Brexit είναι ο απόλυτος λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τώρα έναν νέο γύρο λιτότητας, δήλωσε ένας πρώην ρυθμιστής των επιτοκίων στην Τράπεζα της Αγγλίας.
«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύνολό της έχει υποστεί μόνιμη ζημιά από το Brexit», δήλωσε ο Μάικλ Σάντερς, ο οποίος ήταν εξωτερικό μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
«Μείωσε σημαντικά τη δυνητική παραγωγή της οικονομίας, διέβρωσε τις επιχειρηματικές επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας: «Αν δεν είχαμε το Brexit, πιθανότατα δεν θα μιλούσαμε για προϋπολογισμό λιτότητας αυτή την εβδομάδα».
«Η ανάγκη για αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών δεν θα υπήρχε, αν το Brexit δεν είχε μειώσει τόσο πολύ τη δυνητική παραγωγή της οικονομίας».
Ο Σάντερς εντάχθηκε στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων λίγο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016 και αποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο.
Είπε ότι η «κύρια κληρονομιά εκείνης της περιόδου» ήταν η αδύναμη οικονομική παραγωγή.
Ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, έχουν προειδοποιήσει και οι δύο ότι ο προϋπολογισμός πιθανότατα θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Ο Χαντ, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρχει ένας «σκληρός δρόμος μπροστά».
Οι παρατηρήσεις του Σάντερς έγιναν καθώς οι υπολογισμοί, που συγκεντρώθηκαν σε δείκτη του Bloomberg, έδειχναν ότι η αξία σε δολάρια ΗΠΑ των μετοχών που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο είχε ξεπεραστεί από το Παρίσι.
Αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο έχασε το στέμμα του ως ο μεγαλύτερος κόμβος για εισαγωγές στο χρηματιστήριο στην Ευρώπη.
Ερωτηθείς για αυτήν την εξέλιξη των γεγονότων, ο Σάντερς είπε ότι ήταν μόνο ένα παράδειγμα της ευρύτερης ζημιάς που προκάλεσε το Brexit.
Η υποτίμηση της λίρας τόσο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, όσο και στον απόηχο του μίνι προϋπολογισμού της Λιζ Τρας ήταν ένας πιθανός παράγοντας πίσω από την αλλαγή της τύχης.
Οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με την ανθεκτικότητα των καταναλωτών ενόψει της κρίσης του κόστους ζωής έχουν επίσης μειώσει τις αποτιμήσεις της αγοράς για μεσαίου μεγέθους εισηγμένες εταιρείες με μεγάλο μερίδιο των δραστηριοτήτων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
πηγή:The guardian
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας