Διεθνή

Le Figaro: Τουρκία – «Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τους τρομοκράτες»

Le Figaro: Τουρκία – «Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τους τρομοκράτες»

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Kemal Aslan

Η Τουρκία «απορρίπτει» τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών που «υποστηρίζουν τους Κούρδους τρομοκράτες» του Καμπάνι, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

Η Τουρκία «απορρίπτει» τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών που «υποστηρίζουν τους Κούρδους τρομοκράτες» του Καμπάνι, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, την επομένη της επίθεσης που σκότωσε έξι άτομα στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν δεχόμαστε, απορρίπτουμε τα συλλυπητήρια της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που διατηρεί το Κομπάνι και τους θύλακες του τρόμου (…) πρέπει να συζητηθεί», είπε ο κ. Σοϊλού, ο οποίος κατηγορεί τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ορισμένους από τους συμμάχους τους, που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς. για τη διάπραξη της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο υπεύθυνος είναι αυτός που παρέχει εσωτερικές πληροφορίες στο PKK. Δεν χρειάζεται να συζητάμε για τα πιόνια», πρόσθεσε ο υπουργός. Νωρίτερα το πρωί, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η νεαρή γυναίκα που συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι τοποθέτησε τη βόμβα ήταν συριακής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, παραδέχτηκε τα γεγονότα και ενήργησε  «κατόπιν εντολής του PKK», καθώς και έλαβε οδηγίες για το σκοπό αυτό στο Καμπάνι, στη βορειοανατολική Συρία. Θα είχε εισέλθει παράνομα στην Τουρκία μέσω της Afrine, μιας πόλης στη βορειοανατολική Συρία που ελέγχεται από Τούρκους στρατιώτες και τους Σύρους ομολόγους τους.

Η Άγκυρα κατηγορεί τακτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες ότι προστατεύουν τους Κούρδους μαχητές από το PKK και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Η πόλη του Καμπάνι παρέμεινε διάσημη για τη μάχη που, το 2015, επέτρεψε στις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τον δυτικό συνασπισμό να απωθήσουν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων το YPG – σύμμαχος του PKK – αποτελεί σημαντικό συστατικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments