Οίκοι πολυτελείας εισέρχονται στην ελληνική αγορά
Πηγή Φωτογραφίας: L'Officiel Singapore
Σε 13.700 ευρώ διαμορφώθηκε το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 η μέση δαπάνη σε αγορές tax free που πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι τουρίστες με «μεγάλο πορτοφόλι», οι ελίτ τουρίστες. Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, μάλιστα, εκτιμάται ότι η μέση δαπάνη για αγορές tax free από αυτή την κατηγορία των τουριστών είναι αρκετά μεγαλύτερη.
Αυτά τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την εταιρεία πάροχο επιστροφής φόρου Global Blue, δείχνουν αν μη τι άλλο έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η έλευση στην Ελλάδα από πολυτελείς μάρκες στην κατηγορία κυρίως της μόδας και των κοσμημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πωλήσεις τόσο το 2021 όσο και το 2022 των σημάτων που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα, από τα ρολόγια Rolex μέχρι τους οίκους Louis Vuitton και Hermes με τις διάσημες τσάντες και τα μαντίλια.
Την ίδια ώρα ξεπηδούν «σαν τα μανιτάρια» οι εκπτωτικές αλυσίδες ειδών ένδυσης και σπιτιού, με προέλευση κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, αλυσίδες που ποντάρουν στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία πλήττονται αυτό το διάστημα από την πληθωριστική κρίση. Ετσι, λοιπόν, την ίδια ώρα που στη Βουκουρεστίου ξεκίνησε να λειτουργεί μπουτίκ του οίκου Bulgari, ξεκινούσαν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα πρώτα καταστήματα της Pepco, γνωστής και ως «πολωνικής Jumbo».
Πρόσφατα στους χώρους των πολυκαταστημάτων Attica προστέθηκαν τα premium σήματα μόδας Philip Plein, Santoni και C.P. Company, ενώ την άνοιξη ο όμιλος των «Αττικών Πολυκαταστημάτων» αναμένεται να ανοίξει στο εμπορικό κέντρο Golden Hall νέο κατάστημα Hugo Boss. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά η εταιρεία ενέταξε στα σήματα που φιλοξενεί το Attica City Link το γαλλικό σήμα The Kooples, έχοντας μάλιστα αποκλειστική συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία. Στο City Link εξάλλου λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες κατάστημα με τα γνωστά sneakers Hogan. Στο χαρτοφυλάκιο των Attica έχει περάσει επίσης το σήμα Barbour (σ.σ. πρώτα ήταν στη Notos Com), με τον αγγλικό οίκο να λειτουργεί κατάστημα επίσης στο Golden Hall.
Εκεί, βεβαίως, όπου υπάρχει «συνωστισμός» σημάτων πολυτελείας είναι στη Μύκονο, με τα καταστήματα εντός της Χώρας, στα Ματογιάννια, αλλά και στο εμπορικό κέντρο Nammos Village στη διάσημη παραλία της Ψαρούς. Cartier, Louis Vuitton, Dior, Loro Piana, Guzzi, Valentino, Fendi, Bulgari, Giorgio Armani, Ermano Scervino και πολλοί άλλοι διάσημοι οίκοι φιλοξενούνται εκεί.
Καθοριστικό ρόλο στην έλευση και άλλων οίκων ειδών πολυτελείας ή στην περαιτέρω επέκταση αυτών που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει η ολοκλήρωση των εμπορικών εγκαταστάσεων στη μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης και αργότερα η δημιουργία της Marina Galleria στο Ελληνικό, του ενός εκ των δύο εμπορικών κέντρων που σχεδιάζονται εκεί. Υπενθυμίζεται ότι στη Marina Galleria, που θα βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη μαρίνα στο Ελληνικό, θα φιλοξενούνται καταστήματα διάσημων οίκων μόδας, ενώ στο εμπορικό κέντρο που θα βρίσκεται στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης θα δραστηριοποιούνται αλυσίδες οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Αρκετοί από τους οίκους που σήμερα δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας και στη Μύκονο, και κάποιοι εξ αυτών και στη Σαντορίνη, αναμένεται ότι θα δραστηριοποιηθούν και στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Στα είδη πολυτελείας ειδικεύεται και η τουρκική Vakko, η οποία επίσης αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, καθώς προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση θυγατρικής στη χώρα μας.
Οι αλυσίδες χαμηλού κόστους
Θέση, όμως, στην ελληνική αγορά φαίνεται ότι βρίσκουν και οι αλυσίδες χαμηλού κόστους, εκτιμώντας ότι η αύξηση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, καθώς και η αλλαγή στη σύνθεση του πληθυσμού με την εγκατάσταση πολλών μεταναστών τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κοινό γι’ αυτές. Η πολωνική Pepco, με αξία μέσου καλαθιού στα 13 ευρώ στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί ήδη τρία καταστήματα στην Ελλάδα (δύο στην Αττική και ένα στη Λάρισα), με στόχο να φτάσει τα δέκα μέχρι τις αρχές του 2023. Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη δύο καταστήματα στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Ιλιον και το Μαρούσι, και δύο καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη αναζητεί προσωπικό για τη λειτουργία καταστήματος στην Κόρινθο.
Ο επίσης πολωνικός όμιλος LPP, ο οποίος έχει αναπτύξει συνολικά πέντε σήματα (Sinsay, Reserved, Cropp, House και Mohito) στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης και μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε τους καταναλωτές στην Ελλάδα με δύο από αυτά, μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών καταστημάτων (Reserved από το 2020 και Sinsay φέτος), πλέον εξυπηρετεί τους πελάτες στην Ελλάδα και με τα ηλεκτρονικά καταστήματα των σημάτων Cropp, House και Mohito. Σε ό,τι αφορά, πάντως, την ανάπτυξη φυσικών καταστημάτων, ο όμιλος LPP σχεδιάζει αυτό να γίνει στην Ελλάδα μόνο για το σήμα Sinsay με το άνοιγμα καταστημάτων από το 2023 κι έπειτα αρχικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια η επέκταση και σε μικρότερες πόλεις.
Καταστήματα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Πάτρα έχει αναπτύξει η τουρκική αλυσίδα LC Waikiki, ενώ με φυσικά καταστήματα αλλά και ηλεκτρονικό κατάστημα δραστηριοποιείται από πέρυσι στη Βόρεια Ελλάδα η επίσης τουρκική εκπτωτική αλυσίδα εσωρούχων Penti.
Στις πρόσφατες αφίξεις αλυσίδων, όχι εκπτωτικών, αλλά για όλα τα βαλάντια, ανήκουν αυτές της κατηγορίας των αθλητικών ειδών, όπου περιλαμβάνονται η βρετανική JD Sports, η οποία έχει εξαγοράσει το 80% της ελληνικής Cosmos Sport, η Sport Depot, θυγατρική του γερμανικού ομίλου Sport 2000 International, και η σερβική Sport Vision.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας