Κόσμος

Ο Ν. Αναστασιάδης και η αδιαλλαξία Ερντογάν για το Κυπριακό

Ο πολύπειρος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αστοχεί, όταν αναφέρεται στην τουρκική αδιαλλαξία, με την οποία ήρθε και έρχεται αντιμέτωπος.

Καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του στο αξίωμα του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη θητεία του και υποστήριξε, ανάμεσα στα άλλα, ότι κατέβαλε ουσιαστικές και μεθοδικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση και την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, αλλά οι προσπάθειές του προσέκρουσαν στην άρνηση της τουρκικής πλευράς και, συγκεκριμένα, στην αντίταξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ο πολύπειρος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αστοχεί, όταν αναφέρεται στην τουρκική αδιαλλαξία, με την οποία ήρθε και έρχεται αντιμέτωπος.

Συγκεκριμένα, ο ήπιος κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί τις αξιώσεις για τη “Γαλάζια Πατρίδα” του κυρίου Ερντογάν, προκειμένου να μην φέρει την ευθύνη για τα όσα απειλείται; Κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει η λογική, αλλά και η σωστή ανάλυση των λόγων. Πότε η Τουρκία έδειξε προθυμία συνεργασίας ή θετικής πρότασης και απερρίφθη από την ελληνοκυπριακή πλευρά;».

Η διερώτηση αυτή του κ. Αναστασιάδη δεν στερείται πραγματικής βάσης, αντικειμενικών δεδομένων, δεδομένου ότι ο Τούρκος πρόεδρος επέπελε την πεπατημένη της αδιαλλαξίας, που τροφοδοτεί έναν κύκλο «χαμένων ευκαιριών», ενεργοποιώντας τα πλέον συντηρητικά και αρνητικά στερεότυπα για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πριν από μόλις δύο ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος εισηγήθηκε το μετασχηματισμό της κατεχόμενης Κύπρου σε ένα άτυπο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή στη μετατροπή της σε μια αμφιλεγόμενη κρατική οντότητα, περιορισμένης διεθνούς αναγνώρισης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε μεριμνήσει, την προηγούμενη ημέρα, να ζητήσει την άτυπη αναγνώριση μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, εξαπολύοντας φραστικές επιθέσεις εναντίον των Ελληνοκυπρίων.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν απευθύνθηκε στο συναισθηματικό υπόστρωμα της τουρκοκυπριακής πλευράς, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ότι πρόκειται ουσιαστικά αδιάλλακτο πολιτικό.

Έτσι, ελπίζει ότι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι θα παραμείνουν με την αίσθηση ότι οι Ελληνοκύπριοι τους θεωρούν μία ασήμαντη μειονότητα που, δήθεν, εμποδίζει την Ένωση ή την καθολική ελληνοποίηση του νησιού, τη στιγμή που ο κ. Αναστασιάδης είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να κινητοποιήσει και να διατηρήσει ενεργό το αφήγημα, που θυμίζει την «αρχαία σκουριά» της τουρκοκυπριακής πλευράς, με βάση το οποίο οι Ελληνοκύπριοι έχουν ως ενδόμυχο σκοπό την επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε στο νησί πριν από την στρατιωτική εισβολή του 1974.

Οι πρόσφατοι, αλλεπάλληλοι εποικισμοί της τουρκοκυπριακής πλευράς έρχονται να επιβεβαιώσουν την προσέγγιση, την οποία διατύπωσε ο πολιτικά διαλλακτικός, απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο