Κόσμος

Πώς ο Ζελένσκι «σνόμπαρε» τη Ρωσία στην “G19”

Πώς ο Ζελένσκι «σνόμπαρε» τη Ρωσία στην “G19”

Πηγή Φωτογραφίας: official telegram

Η Ρωσία είναι μέλος της G20, αλλά ο πρόεδρος Πούτιν δεν βρίσκεται στη Σύνοδο, στέλνοντας αντ' αυτού τον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ

 Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία προς τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για τη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η Ρωσία είναι μέλος της G20, αλλά ο πρόεδρος Πούτιν δεν βρίσκεται στη Σύνοδο, στέλνοντας αντ’ αυτού τον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην ομιλία του, ο  Ζελένσκι απευθύνθηκε επανειλημμένα στους ηγέτες ως «G19», εξαιρουμένης της Ρωσίας, λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος πρέπει και μπορεί να σταματήσει».

Περιέγραψε μια σειρά στρατηγικών, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας και της ασφάλειας των τροφίμων, του τερματισμού των εχθροπραξιών και της πρόληψης της κλιμάκωσης.

Το κύριο μεταξύ των αιτημάτων του ήταν η επέκταση αυτού που είναι γνωστό ως Πρωτοβουλία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίας.

Ο ΟΗΕ λέει ότι από τότε που ξεκίνησε η συμφωνία, έχουν εξαχθεί 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων, αποτρέποντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Αλλά η συμφωνία λήγει στις 19 Νοεμβρίου. Ο Ζελένσκι είπε ότι η συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί επ’ αόριστον, «ανεξάρτητα από το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος».

«Το δικαίωμα στην τροφή είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον κόσμο», είπε, προτείνοντας την επέκταση της συμφωνίας και σε άλλα λιμάνια της περιοχής του Μικολάιβ. Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για την παράταση της συμφωνίας.

Σε αντάλλαγμα για να επιτρέψει στην Ουκρανία να στείλει τρόφιμα, επέμεινε στην άρση των δυτικών κυρώσεων, ώστε η Ρωσία να μπορεί να εξάγει τα δικά της τρόφιμα και λιπάσματα στις παγκόσμιες αγορές χωρίς εμπόδια.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «μετατρέψει το κρύο σε όπλο εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων» βομβαρδίζοντας βασικές ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας και περιορισμούς τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να επωφεληθεί από αυτές.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ζελένσκι – ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την ανακαταληφθείσα ουκρανική πόλη Χερσώνα- παρομοίασε την απελευθέρωσή της με την «D-Day, την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν ήταν ακόμη ένα τελικό σημείο στον αγώνα κατά του κακού, αλλά ήδη καθόρισε ολόκληρη την περαιτέρω πορεία των γεγονότων. Αυτό ακριβώς νιώθουμε τώρα», είπε.

Αργότερα ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρεμποδίζει τη διευθέτηση με τη Ρωσία και ότι «αρνείται κατηγορηματικά τις διαπραγματεύσεις, προτείνοντας όρους που είναι προφανώς μη ρεαλιστικοί».

Όταν ρωτήθηκε για το αν είχε εξασφαλίσει υποστήριξη από κάποια χώρα στη σύνοδο κορυφής της G20, είπε ότι «κανείς εκτός από τη Δύση και τους πλησιέστερους δορυφόρους της, δεν έχει προσχωρήσει στις αντιρωσικές κυρώσεις».

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έριξε βαριά σκιά πάνω από την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20, με θέμα αρκετές συναντήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments