Social media σε κρίση
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μετά από τις απολύσεις στη Meta, στην οποία ανήκει το Facebook και το Twitter, η Amazon απολύει περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Οι απολύσεις σε κερδοφόρες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που φαίνονται να είναι κερδοφόρες γίνονται όλο και πιο συχνές, με το ερμηνευτικό ερώτημα να τίθεται εκ των πραγμάτων στο δημόσιο διάλογο.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του μήνα, το νέο Twitter με επικεφαλής τον Έλον Μασκ ανακοίνωσε περί τις 3.700 απολύσεις σε όλο τον κόσμο, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας.
Την επόμενη εβδομάδα, η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ακολούθησε με 11.000 περικοπές θέσεων εργασίας, που ισοδυναμεί με το 13% του εργατικού δυναμικού και αυτήν την εβδομάδα, είναι η σειρά της Amazon να συμμετάσχει στη μακάβρια πορεία.
Το ερώτημα σχετικά με τον λόγο ή τους λόγους που βρίσκονται στη ρίζα αυτής της κρίσης είναι αδύνατον να εξαντληθεί εδώ.
Αυτό που κατατίθεται συχνά ως απάντηση για τις μαζικές απολύσεις και τη συναφή εργασιακή απασχόληση είναι η οικονομική κρίση, δηλαδή να εξηγηθεί το οικονομικό δια του οικονομικού. Είναι πιθανόν να συμβαίνει αυτό, αλλά, με βάση άλλες προσεγγίσεις, θα πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά υπ’ όψη και άλλοι, εξωοικονομικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εργασιακή και οικονομική κρίση.
Η παγκόσμια ελευθερία στο διαδίκτυο μειώθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το 2022, κυρίως λόγω της αυξανόμενης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για μαζική παρακολούθηση και εκλογική χειραγώγηση. Το παράδειγμα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών είναι νωπό.
Σύμφωνα με έρευνα του Freedom House, του διάσημου αμερικανικού think tank, ο αναγνώστης θα πρέπει να σκεφθεί και να συνυπολογίσει ότι ο χρήστης των κοινωνικών δικτύων βλέπει την ελευθερία του να μειώνεται και να απειλείται.
Πιο αναλυτικά, σχετική ανάλυση του Freedom House διαπίστωσε ότι η ελευθερία του Διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά. Ενώ τονίζει ότι το διαδικτυακό περιβάλλον των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ζωντανό, ποικιλόμορφο και απαλλαγμένο από κρατική λογοκρισία, η έκθεση υπογραμμίζει επίσης έναν αριθμό παραγόντων που μείωσαν τη βαθμολογία ελευθερίας στο διαδίκτυο, κατατάσσοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στην έβδομη θέση στον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι ο αυξημένος δημόσιος έλεγχος από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες μετανάστευσης, με περιορισμένη εποπτεία ή διαφάνεια, η αυξημένη παρακολούθηση στις κοινωνικές πλατφόρμες και η παραπληροφόρηση γύρω από μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα.
Έτσι, ο χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αισθάνεται απειλούμενος, η ελευθερία του μειώνεται και η χρήση μειώνεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες των μέσων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας