Σαλβίνι: ακροδεξιό βαρίδι ή άλλοθι της Μελόνι;
Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου open/eurokinissi
Σήμερα, Τετάρτη, η νέα τρικομματική κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, με τον Ματέο Σαλβίνι να υπόσχεται, περιχαρής, πρόστιμα, κατασχέσεις και τη διενέργεια περισσότερων ελέγχων, προκαταλαμβάνοντας, όσο μπορεί, την πολιτική της Μελόνι.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ένας νέος, πιο αυστηρός κώδικας πρόκειται να ζητηθεί να εγκριθεί από την ιταλική Βουλή. Στη γειτονική χώρα, ισχύει ένας κώδικας που προκαλεί ακόμη τις έντονες αντιδράσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ενώσεων της κοινωνίας πολιτών. Ο κώδικας, που πρόκειται να συζητηθεί, είναι ακόμη πιο αυστηρός και απαιτεί από τις ΜΚΟ να αποδείξουν ότι το σκάφος που διασώζεται κινδύνευε να βυθιστεί. Αν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι διέτρεχε αυτόν τον κίνδυνο, το πρόστιμο για τους παραβάτες ορίζεται στις 50 χιλιάδες ευρώ.
Το μεταναστευτικό ζήτημα, που αντιμετωπίζει η Ιταλία, είναι υπαρκτό, αλλά βρίσκεται σε υποχώρηση, παρά τα όσα προεκλογικά ειπώθηκαν. Υπάρχουν χώρες, που βρίσκονται μπροστά σε πιο έντονα μεταναστευτικά ζητήματα, το τελευταίο διάστημα. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κατάφεραν να βρουν ορισμένες λύσεις, χωρίς, ωστόσο, να καταφύγουν σε περαιτέρω σκλήρυνση του νομοθετικού τους οπλοστασίου. Ο Ρίσι Σούνακ και ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν επιδόθηκαν σε ακανόνιστες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν να συναντηθούν και βρουν κοινούς βηματισμούς για το πραγματικά οξύ πρόβλημα σχετικά με τον διάπλου της Μάγχης.
Σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές της γειτονικής μας χώρας, η ύψωση των αντιμεταναστευτικών τόνων από τον Μ. Σαλβίνι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση την αντιμεταναστευτική ρητορεία. Η Λέγκα του Βορρά, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σαλβίνι, είδε στις πρόσφατες εκλογές τα ποσοστά να κινούνται σε καχεκτικά, μονοψήφια ποσοστά. Ο κίνδυνος της εκλογικής απίσχνασης είναι ορατός. Η άρρητη συμφωνία προβλέπει, με βάση την προσέγγιση αυτή, την ανάληψη του ακροδεξιού πόλου από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών.
Μια δεύτερη προσέγγιση εστιάζει στη σκληρή μεταναστευτική γραμμή που η Μελόνι, ως επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, ακολουθεί εδώ και χρόνια. Αυτή αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής ρητορείας της. Με αυτήν, εκτοξεύθηκε εκλογικά το κόμμα της. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάποιο «ακροδεξιό βαρίδι» στην κυβέρνηση, αλλά για στρατηγική επιλογή της ίδιας της νέας πρωθυπουργού.
Και τα δύο ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τα δύο σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Το βέβαιο είναι ότι, έως τώρα τουλάχιστον, η Μελόνι και η κυβέρνησή της ακολουθούν μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική, την οποία σπεύδουν να νομοθετήσουν, χωρίς να συντρέχει επιτακτικός λόγος να στρέψει τις ΜΚΟ απέναντί τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας