Nέα της αγοράς

Τα έσοδα των τραπεζών ανεβάζουν τον επενδυτικό ενδιαφέρον του Δημοσίου

Οι ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους πρόσφατους δείκτες κερδοφορίας και κεφαλαιακής επάρκειας,

Εξαιρετικό αποδεικνύεται το timing για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, μετά την ανακοίνωση κερδών-ρεκόρ για το εννεάμηνο του 2022 που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Την ώρα που η Εθνική, η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha ανακοίνωναν καθαρά έσοδα από τόκους κοντά στα 4 δισ. ευρώ συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών παραλάμβανε τη στρατηγική αποαπένδυσης που κατάρτισε η Rothschild για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως γράφει η  Βάσω Αγγελέτου.

“Τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι τέσσερις τράπεζες σε τίποτα δεν θυμίζουν ελληνικές τράπεζες”, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ποσοστά που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -κυρίως στην Εθνική και την Πειραιώς- πλην όμως επισημαίνουν ότι “οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις τράπεζες όπως ήταν πριν μήνες ή ένα έτος, όχι όπως είναι σήμερα”.

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους πρόσφατους δείκτες κερδοφορίας και κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι προσεγγίζουν πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. “Η εικόνα των ελληνικών ιδρυμάτων έχει αλλάξει και οι επενδυτές θα πρέπει να έρθουν με καλύτερες προτάσεις, προσφέροντας καλύτερα premium”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

“Η βιασύνη κοστίζει”

Μόλις εγκριθεί η στρατηγική αποεπένδυσης από το ΥΠΟΙΚ, θα δρομολογηθεί ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να επιλεγεί η επενδυτική πρόταση η οποία, αφενός θα κριθεί ως η πλέον συμφέρουσα με οικονομικούς όρους και, αφετέρου, θα πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας μετόχου που θέτει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ για επενδύσεις άνω του 10% στα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο κατέχει σήμερα ποσοστά στην Εθνική Τράπεζα (40,39%), την Τράπεζα Πειραιώς (27%), την Alpha Bank (9%) και τη Eurobank (1,4%). “Εκτός από το τίμημα, θα πρέπει να δούμε τι μετόχους θέλουμε στις τράπεζες, καθώς τα ποσοστά που θα διατεθούν από το ΤΧΣ εκχωρούν σημαντικό έλεγχο στον εγχώριο κλάδο”, υπογραμμίζουν ευρωπαϊκές πηγές που εστιάζουν και σε ποιοτικά, εκτός από ποσοτικά, κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, εκφράζουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον νέο νόμο για το ΤΧΣ που (4941/2022) που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, κάνοντας λόγο για “ένα πολύ σωστό θεσμικό πλαίσιο” το οποίο εγγυάται την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών με τους πλέον συμφέροντες όρους για το ελληνικό Δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, παρότι επιθυμία όλων των stakeholders είναι η αποχώρηση του Δημοσίου, δεν υπάρχει λόγος επίσπευσης των διαδικασιών -ιδίως τώρα που η αξία των πιστωτικών ιδρυμάτων ενισχύεται εν μέσω ισχυρής κερδοφορίας. Ο ορίζοντας αποεπένδυσης που προβλέπει ο νόμος είναι έως το 2025, γεγονός που δίνει ορίζοντα τριών ετών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και “οποιαδήποτε βιασύνη προς την έξοδο θα κοστίσει ακριβά”, υπογραμμίζουν

Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζονται και πηγές του οικονομικού επιτελείου με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr για το ίδιο θέμα. “Η αποεπένδυση από τις τράπεζες δεν είναι προτεραιότητά μας, αν και υπάρχει ισχυρό και ποιοτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μερίδια του ΤΧΣ”, ανέφεραν. “Θα τηρηθούν κατά γράμμα οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, δεν βιαζόμαστε”, επισημαίνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο