Κόσμος

Le Monde: Το Ιράν απελευθέρωσε δύο ελληνικά πλοία

Το «Prudent-Warrior» και το «Delta-Poseidon» κρατήθηκαν από την Τεχεράνη ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Αθήνα ενός ιρανικού τάνκερ που κατηγορείται για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Περίμεναν να φύγουν από το λιμάνι για περισσότερο από έξι μήνες. Δύο δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν απελευθερώθηκαν και έφυγαν από το Ιράν, ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας την Τετάρτη (16 Νοεμβρίου).

«Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων με το Ιράν, τα πετρελαιοφόρα Prudent-Warrior και Delta-Poseidon , που κατασχέθηκαν από τις 27 Μαΐου, έφυγαν» από τη χώρα, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Σύμφωνα με τη ζωντανή τοποθεσία παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic, τα δύο δεξαμενόπλοια κατευθύνονταν νοτιοανατολικά το απόγευμα της Τετάρτης στα ανοιχτά του νησιού Larak.

Οι περισσότεροι από τους πενήντα ναύτες από τα δύο πληρώματα έφυγαν από τα πλοία και αντικαταστάθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται το Prudent-Warrior , Polembros Shipping, δήλωσε τη Δευτέρα ότι επτά από τα πρώτα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου που κατασχέθηκε τον Μάιο ήταν ακόμα στο πλοίο πριν ανακοινωθεί η συμφωνία. «Ήμασταν αθώα θύματα που πιάστηκαν στη μέση πολιτικών συγκρούσεων », είπε η εταιρεία.

Η διαμάχη ξεκίνησε τον Απρίλιο, αφού η Ελλάδα κατέλαβε ένα τάνκερ υπό ρωσική σημαία που μετέφερε ιρανικό αργό κοντά στην Αθήνα. Η Ελλάδα αρχικά δήλωσε ότι εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, προτού ισχυριστεί ότι η κατάσχεση έγινε κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών δικαστικών αρχών.

«Διεθνής πτήση»

Η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κατάσχεση του αργού της, χαρακτηρίζοντάς την «διεθνή πτήση» . Όταν η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το πετρέλαιο στην Ουάσιγκτον κατόπιν αιτήματος της «αμερικανικής δικαιοσύνης» , ιρανικά ελικόπτερα προσγείωσαν καταδρομείς στα δύο ελληνικά τάνκερ, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, το Delta-Poseidon έπλεε σε διεθνή ύδατα. Η Αθήνα είχε τότε καταγγείλει αυτή την πράξη «παρόμοια με την πειρατεία» .

Επιπλέον, την Τετάρτη, το Ισραήλ και η Ουάσιγκτον απέδωσαν στην Τεχεράνη επίθεση εναντίον πλοίου που μετέφερε ντίζελ, που στοχοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα από βλήμα στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, χωρίς να προκληθούν θύματα. Το Pacific-Zircon  χτυπήθηκε περίπου 240 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ομάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του η αεροπορική εταιρεία Eastern Pacific Shipping, επικαλούμενη μικρές υλικές ζημιές. Η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη ανήκει στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Idan Ofer.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «drones» παρόμοια με «αυτά που πουλάνε οι Ιρανοί στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία» . Αυτή η πηγή πιστεύει ότι το περιστατικό έχει σκοπό να «διαταράξει» το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το οποίο ξεκινά την Κυριακή στο Κατάρ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το Ιράν πιθανότατα πραγματοποίησε αυτήν την επίθεση χρησιμοποιώντας drone », δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί να συνεργαστεί με τους συμμάχους της «για να λογοδοτήσει το Ιράν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο