Πύραυλοι στην Πολωνία: Κρύβει το ΝΑΤΟ την αλήθεια για να αποφύγει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Στη δίνη των αμφιβολιών η παγκόσμια κοινή γνώμη λίγα 24ωρα αφότου πύραυλος έπληξε την Πολωνία με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους να ζητούν περαιτέρω έρευνα, καθώς ο Πρόεδρος Ζελένσκι συνεχίζει να επιμένει ότι ήταν ρωσικό όπλο.
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποβάθμισαν χθες τις υποψίες ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από τον πύραυλο S-300 που έπληξε την πόλη Przewodow την Τρίτη, σκοτώνοντας δύο, επιμένοντας ότι ήταν «πολύ πιθανό» ότι προερχόταν από τις δυνάμεις του Κιέβου, και οι σύμμαχοι δεν θα απαντήσουν στρατιωτικά, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι επέμεινε χθες ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν ο πύραυλός μας» με βάση τις στρατιωτικές πληροφορίες και κατηγόρησε τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας ότι εμπόδισαν τους ερευνητές του να επιθεωρήσουν το σημείο της συντριβής ή ότι συμμετείχαν στην έρευνα για το τι ακριβώς είχε συμβεί.
Ο Κουρτ Βόλκερ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, φάνηκε να “ποντάρει” στην άποψη Ζελένσκι- λέγοντας ότι το Κίεβο διαθέτει «πολύ εξελιγμένα» συστήματα παρακολούθησης πυραύλων και «ξέρει τι συμβαίνει». Αν και δεν ενέκρινε συγκεκριμένα την εκδοχή του Zelensky για τα γεγονότα, ζήτησε να συμπεριληφθεί η Ουκρανία στην έρευνα πυραύλων.
«Οι Ουκρανοί έχουν πολύ καλή συλλογή δεδομένων – έχουν καλά ραντάρ, παρακολουθούν κάθε πύραυλο, έχω πάει στο αρχηγείο τους όπου το κάνουν αυτό», είπε στον Washington Examiner .
«Ξέρουν τι συμβαίνει. Είμαι σίγουρος ότι το κάνουν και οι Πολωνοί. Είμαι σίγουρος ότι το κάνουμε και εμείς. Έτσι, οι Πολωνοί και οι Ουκρανοί πρέπει να καθίσουν με τους ειδικούς τους και να δουν τα δεδομένα τους… και να καταλήξουν σε αυτό που πιστεύουν ότι συνέβη πραγματικά ».
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην ίδια εφημερίδα ότι ήταν «μπερδεμένος» με τις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων που διατυπώθηκαν, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός έχουν «ηρεμήσει την κατάσταση» για το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε στο Twitter ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και συμφώνησαν ότι η Ρωσία φέρει την «τελική ευθύνη» για την έκρηξη. Ωστόσο, δεν είπε εάν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.
«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τον πυραυλικό τρόμο της και τις συνέπειές της στο έδαφος της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Μολδαβίας», είπε.
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερο λόγο να υποβαθμίσει το περιστατικό πυραύλων από ό,τι η Ουκρανία.
Εάν οι ηγέτες έλεγαν χθες ότι υπήρχε πιθανότητα ο πύραυλος να ήταν ρωσικός, θα τους είχε ασκήσει πίεση για να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 4 ή το Άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού συμφώνου – πυροδοτώντας είτε συνομιλίες για απειλή, είτε στρατιωτική απάντηση σε μια επίθεση.
Αυτό θα μπορούσε να είχε παρασύρει τη συμμαχία στον πόλεμο της Ουκρανίας και να δει τις ένοπλες δυνάμεις της να στρέφονται απευθείας εναντίον της Ρωσίας – μια κατάσταση που ο Τζο Μπάιντεν είχε προηγουμένως περιγράψει ως «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές από την αρχή του πολέμου ότι στόχος του είναι να σταματήσει η επέκταση της σύγκρουσης πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει ελάχιστους λόγους να διακινδυνεύει να αποξενώσει τους συμμάχους του διαφωνώντας μαζί τους δημόσια, δεδομένου του πόσο πολύ η χώρα του βασίζεται σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να συνεχίσει την αντιπολίτευση κατά του στρατού του Πούτιν.
Ενώ η άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις μάχες – για παράδειγμα, με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων – θα ήταν προς όφελος της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι ασκεί πιέσεις για τέτοιες δραστηριότητες εδώ και μήνες ούτως ή άλλως και δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη το χτύπημα πυραύλων της Τρίτης ως λόγο για να ανανεώσει τις εκκλήσεις.
Στις υποψίες για συγκάλυψη προστίθεται η ολονύκτια επιμονή του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του πυραύλου και ο υπαινιγμός ότι το Κίεβο δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην επίσημη έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα έρευνας; Φυσικά», είπε αργά την Τετάρτη.
Στον απόηχο μιας σειράς ταπεινωτικών ηττών για τη Ρωσία, οι στρατηγοί του Πούτιν άλλαξαν τακτική από την προσπάθεια να νικήσουν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης στην προσπάθεια να παγώσουν αμάχους μέχρι θανάτου τον χειμώνα.
Η Μόσχα εξαπολύει σωρούς πυραύλων και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο να συντρίψουν την αεράμυνα της Ουκρανίας και να ανατινάξουν την ενεργειακή και υδάτινη υποδομή της – καθιστώντας τις πόλεις ακατοίκητες.
Η Alexandra Azarkhina, αναπληρώτρια υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι το 40% της ενεργειακής υποδομής είναι πλέον εκτός λειτουργίας και η Ρωσία καταστρέφει τον εξοπλισμό πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τον επισκευάσει.
Είπε ότι ο «καθαρός και ασφαλής ουρανός» θα είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση κάθε αίσθησης ομαλότητας, αλλά επέμεινε ότι με αρκετή βοήθεια από τους συμμάχους η Ουκρανία μπορεί να το πετύχει.
Ερωτηθείσα για το χτύπημα πυραύλων στην Πολωνία, πρόσθεσε: «Αυτό θα λυθεί σύντομα, γιατί έχουμε επικοινωνία μεταξύ των συμμάχων μας και είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβουν ποια είναι η αλήθεια.
«Ακόμα περιμένουμε την απάντηση στην έρευνα, οπότε ας δούμε, αλλά βασιζόμαστε στον στρατό μας και στις πληροφορίες που παρέχουν».
Με πληροφορίες από DailyMail & Washington Examiner
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας