Οδηγός

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι πρέπει να επιστρέψουν χρήματα και ποιοι όχι

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι πρέπει να επιστρέψουν χρήματα και ποιοι όχι

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

«Παράθυρο» ανάκλησης των σημειωμάτων της ΑΑΔΕ

«Παράθυρο» ανάκλησης των σημειωμάτων της ΑΑΔΕ για επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής μόνο για τις περιπτώσεις με επουσιώδεις παραβάσεις της ρήτρας απασχόλησης αφήνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας που κάνει λόγο για λάθη του συστήματος και εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων του νόμου.

Εφόσον, διαπιστωθούν τυπικές παραβάσεις στον όρο για την απασχόληση, όπως για παράδειγμα η πρόσληψη να έγινε στις 4 του μήνα και όχι την 1η, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις που θα απαλλάσσουν τους υπόχρεους από το βάρος της επιστροφής των ενισχύσεων.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις να υποβάλουν τα δικαιολογητικά ή ακόμη και να υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας, αλλά δεν προβλέπεται η υποβολή ενστάσεων.

Διευκρινίζεται, σύμφωνα με πηγές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ευελιξία για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε σαφής παραβίαση της νομοθεσίας.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μη τήρηση της ρήτρας διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Μη υποβολή απαραίτητων δικαιολογητικών.
  • Μη υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση το 2019.
  • Μη υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020.
  • Αναδρομική διακοπή εργασιών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, περίπου 20.000 φορολογούμενοι έλαβαν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ για να επιστρέφουν ολόκληρο και με τόκο το ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς από τους ελέγχους προέκυψε ότι δεν τήρησαν τους όρους για τη χορήγηση των «φθηνών» κρατικών δανείων, και κυρίως τη ρήτρα για τη διατήρηση του προσωπικού, ενώ διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις μη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο 2019-2020.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments