Υπερθέρμανση του πλανήτη: Aπό την οικουστερία σε συμφωνία
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη έτεινε να μετατραπεί από σοβαρό αντικείμενο μελέτης και υπεύθυνης πολιτικής δράσης σε προνομιακό πεδίο παρέμβασης της πιο ακραίας και ατεκμηρίωτης καταστροφολογίας. Η αιγυπτιακή προεδρία της COP27 καταθέτει ένα καινούργιο σχέδιο τελικού κειμένου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία μεταξύ των πολιτικών ηγετών και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν ανοιχτά για «οικουστερία» και αναφέρουν ως παράδειγμα την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια παρενέβη στο δημόσιο διάλογο για την υπερθέρμανση του προβλήματος με όρους βιτριολικούς για τους δημοκρατικά εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες, επιχειρώντας να τις παρουσιάσει ως πρόσωπα χωρίς καμία περιβαλλοντική συνείδηση.
Με τέτοιες αφοριστικές κρίσεις, όμως, η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα του προβλήματος συσκοτίζεται πλήρως, ανοίγοντας διάπλατα τις οδούς για την χύδην καταγγελία κυβερνήσεων και αρχηγών κρατών.
Τα ζητήματα που γεννά η αντιμετώπιση της πλανητικής υπερθέρμανσης, παραμένουν και περιμένουν συγκεκριμένες λύσεις, που θα αποτελούν βήματα προόδου στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Έτσι, για κάποιον που παρακολουθεί στο μέτρο του δυνατού τα τεκταινόμενα στην τρέχουσα Διάσκεψη για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, είναι θετικό το γεγονός ότι η αιγυπτιακή προεδρία επεξεργάστηκε και πρότεινε ένα νέο πακέτο μέτρων, προσπαθώντας να απαντήσει στις ανησυχίες και τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει διακριθεί στις έως τώρα εργασίες της Διάσκεψης.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις διεθνείς αναφορές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι το τελικό κείμενο που δημοσίευσε η αιγυπτιακή προεδρία δεν σηματοδότησε καμία πρόοδο στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια νέα έκδοση επέτρεψε τελικά μια συμφωνία για τις ζημιές που έχουν ήδη προκληθεί από την κλιματική αλλαγή και επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις του Παρισιού και οι συμφωνίες της Γλασκώβης σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε ότι είναι έτοιμη ακόμη και να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία αντί να αποδεχτεί μια κακή συμφωνία, αναφερόμενη στη διαγραφόμενη αμφισβήτηση των δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, η χρήση των οποίων από τη Βιομηχανική Επανάσταση ήταν κυρίως υπεύθυνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτελεί αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων από σχεδόν 200 χώρες. Ωστόσο, το προηγούμενο τελικό σχέδιο κειμένου, που δημοσίευσε η αιγυπτιακή προεδρία, δεν σημείωνε καμία πρόοδο σε αυτό το σημείο, ακόμη και αν υπογράμμιζε για πρώτη φορά την ανάγκη επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το κείμενο αναφέρεται ότι δεν έχει έναν τυπικά συμβιβαστικό χαρακτήρα και ότι θέλει να απαντήσει ουσιαστικά στις ενστάσεις και τα επί μέρους ζητήματα που θέτει η Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι έχουν επιμείνει στους όρους της αντιπαράθεσης και, κυρίως, υποστηρίζουν ότι πρέπει στο τελικό κείμενο να ενταχθούν και απτές δεσμεύσεις για τον «διπλό τερματισμό», όπως αποκαλείται, τον τερματισμό της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και τον τερματισμό της χρήσης ορυκτού άνθρακα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας