Κόσμος

Μακρόν: Κατηγορεί τη Ρωσία ως “αρπακτικό” στην Αφρική

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής γαλλόφωνων εθνών στην Τυνησία, ο Μακρόν κλήθηκε να απαντήσει στους επικριτές που λένε ότι η Γαλλία εκμεταλλεύεται ιστορικούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς στις πρώην αποικίες της για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα

 Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί την αντιγαλλική προπαγάνδα στην Αφρική για να εξυπηρετήσει «ληστρικές» φιλοδοξίες σε ταραγμένα αφρικανικά έθνη, όπου η Γαλλία έχει υποστεί στρατιωτικές αποτυχίες και ευρύτερη απώλεια επιρροής τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής γαλλόφωνων εθνών στην Τυνησία, ο Μακρόν κλήθηκε να απαντήσει στους επικριτές που λένε ότι η Γαλλία εκμεταλλεύεται ιστορικούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς στις πρώην αποικίες της για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

«Αυτή η αντίληψη τροφοδοτείται από άλλους, είναι ένα πολιτικό έργο», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο TV5 Monde. “Δεν είμαι ανόητος, πολλοί influencers, που μερικές φορές μιλούν στα προγράμματά σας, πληρώνονται από τους Ρώσους. Τους γνωρίζουμε”, είπε.

«Κάποιες δυνάμεις, που θέλουν να διαδώσουν την επιρροή τους στην Αφρική, το κάνουν για να πληγώσουν τη Γαλλία, να πληγώσουν τη γλώσσα της, να σπείρουν αμφιβολίες, αλλά πάνω από όλα να επιδιώξουν ορισμένα συμφέροντα», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ρωσίας ήταν «αρπακτική». «Θα πρέπει μόνο να κοιτάξετε τι συμβαίνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή αλλού για να δείτε ότι το ρωσικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί, όταν η Γαλλία παραμερίζεται, είναι ένα έργο αρπακτικής», είπε ο Μακρόν. «Έγινε με τη συνενοχή μιας ρωσικής στρατιωτικής χούντας», είπε.

Η Γαλλία, η πρώην αποικιακή δύναμη στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, έχει μακροχρόνιους στρατιωτικούς δεσμούς σε ολόκληρη τη γαλλόφωνη Αφρική και γαλλικά στρατεύματα βρίσκονταν στο Μάλι για μια δεκαετία ως μέρος μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.

Οι επικριτές περιγράφουν την επιχείρηση της Γαλλίας ως αποτυχία και την κατηγορούν για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ασχολείται επίσης με την επιρροή με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη του ιδιωτικού στρατιωτικού εργολάβου Wagner Group σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (CAR) και στο Μάλι.

Το Παρίσι αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Μάλι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό της αφρικανικής χώρας με πραξικόπημα το 2020, εν μέσω κλονισμού των σχέσεων. Στη συνέχεια, οι στρατιωτικοί ηγέτες κάλεσαν τη Βάγκνερ να βοηθήσει στη μάχη που διήρκεσε μια δεκαετία κατά των ισλαμιστών μαχητών και να διακόψει τις σχέσεις με τη Γαλλία.

Η Ρωσία είπε ότι η Βάγκνερ ούτε εκπροσωπεί το ρωσικό κράτος, ούτε πληρώνεται από αυτό. Όμως η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στον Βάγκνερ, κατηγορώντας την ότι διεξήγαγε μυστικές επιχειρήσεις για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο