Κόσμος

Μια διάσκεψη για τη Μολδαβία

Η διεθνής διάσκεψη που άρχισε σήμερα υπηρετεί το στόχο της παροχής άμεσης και επείγουσας βοήθειας για τη χώρα αυτή που πληρώνει βαρύ το τίμημα των πολεμικών συγκρούσεων

Η διεθνής διάσκεψη στο Παρίσι για τη Μολδαβία, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Εμμανουέλ Μακρόν, κίνησε το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και αναλυτών που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Γάλλου προέδρου και την τροχιά αυτής της χώρας στα νοτιοδυτικά της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Η διεθνής διάσκεψη που άρχισε σήμερα υπηρετεί το στόχο της παροχής άμεσης και επείγουσας βοήθειας για τη χώρα αυτή που πληρώνει βαρύ το τίμημα των πολεμικών συγκρούσεων. Η βοήθεια αποβλέπει στην ουσιαστική αρωγή προς τον λαό της Μολδαβίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ενέργεια αφότου η ρωσική Gazprom μείωσε στο μισό τις εξαγωγές του φυσικού αερίου.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την παροχή υποστήριξης προς την πολιτικής ηγεσία των Μολδαβών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ένας τρίτος λόγος, που δικαιολογεί αυτήν την διεθνή διάσκεψη για αυτήν την μικρή χώρα της Μαύρης Θάλασσας, είναι το γεγονός ότι αυτή η χώρα έχει γίνει ένας φιλόξενος χώρος υποδοχής και μετεγκατάστασης Ουκρανών προσφυγών λόγω ακριβώς της άμεσης γεωγραφικής γειτνίασης.

Ένας πρόσθετος λόγος είναι τοπ γεγονός ότι η Μολδαβία ανήκει, από γεωγραφική άποψη, στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι οι Μολδαβοί αισθάνονται ευρωπαϊστές. Η Μολδαβία – και ο Μακρόν έχει επίγνωση του γεγονότος αυτού – ουσιαστικά διχάζεται ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, ανάμεσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και την Γηραιά Ήπειρο. Αυτό είναι εμφανές από την επομένη της Σοβιετικής Ένωσης, πριν από τρεις δεκαετίες περίπου. Η Μολδαβία έχει μια φιλορωσική περιοχή γύρω από την Υπερδνειστερία, με αυτονομιστικά χαρακτηριστικά. Αυτή η περιοχή, εικάζει ο Μακρόν, περικλείει μια ρωσική αποθήκη πυρομαχικών.

Ο Μακρόν, από την πλευρά του, θέλει να έλξει, να «τραβήξει» την Μολδαβία προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την δυτική προοπτική.  Κι αυτό συμβαίνει τούτη τη στιγμή, που το ενδεχόμενο μιας έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου  και Μόσχας βρίσκεται στο τραπέζι. Η αμερικανική διακριτική σύσταση κάνει λόγο, σύμφωνα με μια ερμηνευτική, για μερική αποδοχή «ρωσικών τετελεσμένων» στην περιοχή.

Ο Μακρόν είναι πεπεισμένος ευρωπαϊστής και, ως εκ τούτου, δεν θέλει να διακινδυνεύσει τον ευρωπαϊκό ορίζοντα της χώρας, την ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, στην οποία ο Μακρόν έχει ήδη πρωταγωνιστήσει και έχει επενδύσει πολλές πολιτικές ελπίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο