Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκινούν οι καταθέσεις – 10 καταγγελίες, 4 πρόσωπα στο επίκεντρο

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκινούν οι καταθέσεις – 10 καταγγελίες, 4 πρόσωπα στο επίκεντρο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Οι συνολικές καταγγελίες μέχρι στιγμής στα χέρια των αρχών αριθμούν σε 1ο και στο κάδρο εκτός από τον πατέρα Αντώνιο, μπαίνουν άλλα τρία άτομα για κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο

“Τσουνάμι” αποκαλύψεων γύρω από όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου.

Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις για την πολύκροτη υπόθεση δύο εισαγγελείς ανηλίκων που διερευνούν τις καταγγελίες. Αναμένεται να καταθέσουν πρώην εργαζόμενοι στην Κιβωτό, καθώς κι ένας νεαρός, ο οποίος ζει στο εξωτερικό, όμως φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα εμφανιστεί ενώπιόν τους και θα καταγγείλει ενόρκως όσα ισχυρίζεται ότι έζησε στη δομή που φιλοξενήθηκε.

Οι συνολικές καταγγελίες μέχρι στιγμής στα χέρια των αρχών αριθμούν σε 1ο και στο κάδρο εκτός από τον πατέρα Αντώνιο, μπαίνουν άλλα τρία άτομα για κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.

Τέσσερα πρόσωπα είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης: • το προβεβλημένο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» • τρεις εργαζόμενοι της δομής (δύο εξ αυτών είναι πρώην τρόφιμοι)

Πρόθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων είναι να ληφθούν καταθέσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά περιστατικά που συνέβαιναν σε χώρους της δομής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για τις επόμενες ενέργειές τους, αν δηλαδή θα ζητήσουν ανωμοτί εξηγήσεις από τους ανθρώπους που έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ή θα κινηθούν πιο δραστικά.

Ο «ασκός του Αιόλου» για τα πρόσωπα της Κιβωτού άνοιξε από τα δύο διαδοχικά e-mails που εστάλησαν από το Συνήγορο του Πολίτη στην Εισαγγελία Ανηλίκων. Συνολικά σε αυτά περιλαμβάνονταν περισσότερες από δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι σε αυτές τις καταγγελίες δεν περιλαμβανόταν άμεση αναφορά σε ασέλγεια πρώην φιλοξενούμενου. Αυτή η πληροφορία έφτασε αργότερα, από τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα ασέλγειας σε βάρος 19χρονου σήμερα και επιβεβαιώθηκε από τον 19χρονο στην κατάθεση του στην Αστυνομία στις 16/11.

Δεν αποκλείεται δε, οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα.

Κυβερνητική παρέμβαση για την Κιβωτό

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου ανακοίνωσε ότι αντικαθίσταται άμεσα η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το νέο ΔΣ θα επιλεγεί «το ταχύτερο δυνατό με ανθρώπους υψηλού κύρους που θα διακρίνονται για την κοινωνική τους προσφορά», αλλά παράλληλα η κυβέρνηση έχει ως βασική έγνοια «να μην καταρρεύσει η δομή και υπάρξει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς αυτή και άλλες δομές, καθώς αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για τα παιδιά που διαμένουν σε αυτές. Μας ενδιαφέρει οι δομές να μείνουν όρθιες».

«Αν αυτά τα οποία λέγονται ισχύουν μιλάμε για πολύ σκληρά κακουργήματα, μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή» τονίζει σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Είναι όχι μόνο σκληρό, είναι φρικιαστικό πραγματικά αυτά που ακούμε και όλες αυτές οι καταγγελίες, καθώς όλα αυτά διερευνώνται από την εισαγγελία ανηλίκων και έτσι πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο σε κάθε περίπτωση» σημειώνει στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

Επίσης χθες ανακοινώθηκαν και τρεις βασικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή παιδιών.

Οι εν λόγω αλλαγές είναι: • Μείωση του χρόνου που απαιτείται από την αίτηση μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής • Θέσπιση επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα • Διεύρυνση ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί, τα 50 έτη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments