Nέα της αγοράς

Ακίνητα: Περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ έχουν δαπανήσει ξένοι αγοραστές στη χώρα μας

Οι 20 χώρες που επιλέγουν σταθερά στην Ελλάδα

Περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ έχουν δαπανήσει ξένοι αγοραστές στην ελληνική αγορά ακίνητης περιουσίας την τελευταία δεκαετία, με το μεγαλύτερο ποσό να προέρχεται από το Χονγκ Κονγκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στο ποσό των 6,576 δισ. ευρώ το διάστημα από το 2013 (α’ εξάμηνο 2013) έως σήμερα (α’ εξάμηνο 2022). Μόνο κατά τη διάρκεια του εφετινού πρώτου εξαμήνου 788 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί στο εγχώριο real estate, ποσό αυξημένο κατά 61% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.Η Ασία και συγκεκριμένα η Κίνα, είτε απευθείας είτε μέσω Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης, κατέχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις εισροές κεφαλαίων, καθώς από τις χώρες της Ευρώπης προήλθαν κεφάλαια μόλις 2 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 34,5%.

Συγκεκριμένα από το 2013 σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, χωρίς να υπολογίζεται το πρώτο εφετινό εξάμηνο καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη τα στοιχεία για τις χώρες προέλευσης των ξένων κεφαλαίων, τα κεφάλαια από το Χονγκ Κονγκ που κατευθύνθηκαν στην αγορά ακινήτων στην εγχώρια αγορά προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ μισό δισ. ευρώ εισέρρευσε κατευθείαν από την Κίνα. Από τη Σιγκαπούρη τα αντίστοιχα κεφάλαια αγγίζουν τα 169 εκατ. ευρώ.

ÁÊÉÍÇÔÁ(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Από τη Ρωσία οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στο ποσό των 137 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται ο Λίβανος με 131 εκατ. ευρώ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία κινούνται πέριξ των 100 εκατ. ευρώ (106 και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ από το Ισραήλ τα κεφάλαια για αγορά ακινήτων ανήλθαν σε 164 εκατ. ευρώ, με έμφαση στη δραστηριοποίηση των μισθώσεων, βραχυχρόνιων ή μακροχρόνιων.

Οι Αμερικανοί

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στους αμερικανούς αγοραστές ελληνικών ακινήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από ομογενείς, σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματομεσιτικής αγοράς. Από τις ΗΠΑ προήλθαν κεφάλαια της τάξεως των 288 εκατ. ευρώ.

Στο διάστημα 2013-2021, μεταξύ των Ευρωπαίων, στην κορυφή βρίσκονται οι αγοραστές από την Κύπρο με 508 εκατ. ευρώ, όσο και τα κινεζικά κεφάλαια, ενώ εκείνοι από τη Γερμανία (μεταξύ των οποίων και πολλοί ομογενείς) έχουν επενδύσει 335 εκατ. ευρώ.

Δυναμικά κινούνται και οι Γάλλοι με 247 εκατ. ευρώ, ενώ οι Βούλγαροι έχουν δαπανήσει 138 εκατ. ευρώ. Στα 483 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από την Ελβετία όπου, ως γνωστόν, κατοικοεδρεύουν επενδυτές κάθε εθνικότητας.

«Χρυσή Βίζα»

Η εν λόγω «μοιρασιά» αποτυπώνει τη δυναμική του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας παραμονής και δικαίωμα μετακίνησης στις χώρες της Ζώνης Σένγκεν σε όποιον αλλοδαπό επενδυτή αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013. Την πρώτη χρονιά αγοράστηκαν 21 ακίνητα και εκδόθηκαν ισάριθμες άδειες παραμονής.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελεί υπό αναθεώρηση, με τη βασικότερη αλλαγή που σχεδιάζεται να αφορά τον διπλασιασμό του ελάχιστου ποσού της επένδυσης προκειμένου να χορηγηθεί άδεια παραμονής, από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο