Διεθνή

WSJ: Στα ύψη τα κόστη μεταφοράς πετρελαίου εν μέσω πολέμου που αλλάζει το παγκόσμιο εμπόριο

WSJ: Στα ύψη τα κόστη μεταφοράς πετρελαίου εν μέσω πολέμου που αλλάζει το παγκόσμιο εμπόριο
Οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν διακόψει πολλές από τις πιο σύντομες διαδρομές εμπορίου πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσ

Η αύξηση του κόστους μεταφοράς πετρελαίου μεταξύ των παγκόσμιων λιμανιών ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας, παρά το ότι μια ζοφερή οικονομική προοπτική έχει παρασύρει το αργό κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν διακόψει πολλές από τις πιο σύντομες διαδρομές εμπορίου πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα. Τώρα, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει νέους προμηθευτές και η Ρωσία προσπαθεί να εξάγει αλλού πετρέλαιο, τα δεξαμενόπλοια ξοδεύουν περισσότερο χρόνο καθ’ οδόν πριν φτάσουν στους προορισμούς τους.

Πολλά φορτία χρειάζονται τώρα πέντε φορές περισσότερο χρόνο για τη μεταφορά σε διυλιστήρια ή χονδρεμπόρους από ό,τι πριν από τον πόλεμο, λένε οι εταιρείες δεξαμενόπλοιων και οι αναλυτές. Το αποτέλεσμα είναι ότι λιγότερα πλοία είναι διαθέσιμα σε έναν παγκόσμιο στόλο που έχει ελάχιστες προοπτικές να επεκταθεί γρήγορα σε μέγεθος, κάτι που αποτελεί όφελος για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Τα δεξαμενόπλοια κερδίζουν εδώ και τέσσερις μήνες περισσότερα από 40.000 δολάρια την ημέρα κατά μέσο όρο, το μεγαλύτερο τέτοιο ποσό των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με την Clarksons με έδρα το Λονδίνο. Η τιμή spot για τα πιο εκσυγχρονισμένα πλοία γνωστά ως πολύ μεγάλα μεταφορικά αργού (VLCC), τα οποία μπορούν να εκτείνονται σε περισσότερα από τρία γήπεδα ποδοσφαίρου σε μήκος και να μεταφέρουν δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ξεπέρασε τα 115.100 δολάρια την ημέρα στις 18 Νοεμβρίου. Πρόκειται για 11πλάσια αύξηση για αυτήν την κατηγορία του μέσου ημερήσιου ναύλου από πέρυσι.

Οι αυξήσεις των τιμών έρχονται σε κομβική στιγμή για τις αγορές πετρελαίου, με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του υπό τη Ρωσία να έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου, εν μέσω της έντονης παγκόσμιας ζήτησης και των εντάσεων με τις ΗΠΑ. Την επόμενη αμέσως μέρα από τη συνάντηση, οι δυτικές κυβερνήσεις θα αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας που όπως αναμένουν οι αναλυτές θα ωθήσουν τους εμπόρους να ανακατευθύνουν περισσότερες αποστολές σε διαδρομές με μεγαλύτερη διάρκεια.

Το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς πετρελαίου, το οποίο προκύπτει την ώρα που και τα πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν επίσης υψηλά ναύλα, έρχεται σε αντίθεση με τα ναύλα που βουλιάζουν για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης από λιανοπωλητές και από εργοστάσια για μεταφορά τέτοιων εμπορευμάτων.

«Οι χάρτες του παγκόσμιου ανεφοδιασμού πετρελαίου επανασχεδιάζονται πλήρως», δήλωσε ο Christian Ingerslev, διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Maersk Tankers A/S με έδρα την Κοπεγχάγη.

Τα δεξαμενόπλοια που αναχωρούν από το Primorsk της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη, μπορούν να φτάσουν στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ σε περίπου τέσσερις ημέρες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Teekay Tankers Ltd. Kevin Mackay κατά τη διάρκεια ενημέρωσης επενδυτών αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, πολλές ρωσικές αποστολές έχουν επαναδρομολογηθεί σε ταξίδι περίπου 26 ημερών γύρω από την ήπειρο, από τη Μεσόγειο Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για παράδοση στη δυτική ακτή της Ινδίας.

Για να αντικαταστήσουν αυτά τα ρωσικά βαρέλια πετρελαίου, οι Ευρωπαίοι αγοραστές στρέφονται επίσης σε πιο απομακρυσμένους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Αμερικής και των Η.Π.Α.

Μια διαδρομή με δεξαμενόπλοιο από το Χιούστον στο Ρότερνταμ διαρκεί πλέον περίπου 17 ημέρες, είπε ο κ. Mackay. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η απαγόρευση των περισσότερων ρωσικών εισαγωγών αργού από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου, καθώς και μια παρόμοια απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου που έχει οριστεί για τις 5 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να βοηθήσει να χρησιμοποιούνται περισσότερο τέτοιες μακρινές διαδρομές.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι η Ρωσία θα κοιτάξει να εκτρέψει περισσότερα βαρέλια  προς την Ασία μόλις τεθεί σε πλήρη ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ», είπε ο κ. Μακέι.

Οι αυξημένοι ναύλοι έχουν προσθέσει μερικά δολάρια στο κόστος κάθε βαρελιού αργού, ανάλογα με την απόσταση που διανύουν, λένε οι αναλυτές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent, τον παγκόσμιο δείκτη τιμών, έκλεισαν την Τρίτη στα 88,36 δολάρια μετά από πτώση που τράβηξε τις τιμές κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους αυτή την εβδομάδα.

Ο αντίκτυπος της αποκοπής της Ευρώπης από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας δεν έχει επαληθευτεί πλήρως για τα πιο εξευγενισμένα παράγωγα όπως το ντίζελ, που είναι καίριας σημασίας για τη γεωργία, τις μεταφορές με φορτηγά και τη μεταποίηση. Το κόστος μεταφοράς τέτοιων καυσίμων μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού έχει ήδη τριπλασιαστεί σε περίπου 5 δολάρια ανά βαρέλι το 2022, έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα τον περασμένο μήνα. Εκτίμησαν ότι το κόστος αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί ξανά στις αρχές του επόμενου έτους.

«Εκεί βρίσκεται η πραγματική δυσκολία», δήλωσε η Natasha Kaneva, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων στην J.P. Morgan. Ενώ η Ρωσία φαίνεται να έχει πρόσβαση σε αρκετά πετρελαιοφόρα για να μεταφέρει το αργό της, πρόσθεσε, αντιμετωπίζει έλλειψη πλοίων εξοπλισμένων για τη μεταφορά προϊόντων πετρελαίου.

Οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων αυξάνονται περιστασιακά ως απάντηση σε γεωπολιτικούς κραδασμούς, όπως όταν οι ΗΠΑ το 2019 επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες πλοία που εκμεταλλευόταν κορυφαία κινεζική εταιρεία, για φερόμενους δεσμούς με παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου.

Οι εταιρείες τάνκερ «εκτιμούν (ιδιαίτερα) χρονιές όπως αυτή που βγάζουν πολλά χρήματα», δήλωσε ο Omar Nokta, αναλυτής ναυτιλίας στο Jefferies. Ο κ. Νόκτα είπε ότι οι τροποποιημένες διαδρομές σημαίνουν πως τα δεξαμενόπλοια έχουν λιγότερες ευκαιρίες να φορτώσουν εάν αντιμετωπίσουν νέα λογιστικά προβλήματα, επιδεινώνοντας την έλλειψη διαθέσιμων πλοίων. Ωστόσο, οι ναυτιλιακές δεν περιμένουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τα τρέχοντα απροσδόκητα κέρδη τους για να παραγγείλουν νέα πλοία.

Τα ναυπηγεία έχουν γεμίσει με παραγγελίες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ardmore Shipping Corp. Anthony Gurnee, πράγμα που σημαίνει ότι νέα δεξαμενόπλοια δεν θα μπουν στην αγορά για μερικά χρόνια ακόμη αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι τεχνολογικά ξεπερασμένα όταν θα γίνει αυτό. Έτσι η Ardmore με έδρα τις Βερμούδες σταθμίζει τώρα αγορές μεταχειρισμένων πλοίων. Η αγορά μεταχειρισμένων δεξαμενόπλοιων, λένε ορισμένοι αναλυτές, θα μπορούσε επίσης να γίνει πιο δύσκολη εάν εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία προσπαθήσουν να αγοράσουν τέτοια διαθέσιμα πλοία για να βοηθήσουν στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Ο κ. Gurnee είπε ότι η ομάδα ναύλωσης των 10 ατόμων του Ardmore λειτουργεί όλο και περισσότερο σαν traders, σχεδιάζοντας τον καλύτερο συνδυασμό διαδρομών για έναν στόλο 30 πλοίων που περιλαμβάνει από δεξαμενόπλοια μέχρι πλοία μεταφοράς χημικών.

Με τόση αστάθεια στην αγορά, είπε, «δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρακτικό ανώτατο όριο για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν τα ναύλα μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

31.07.2024 | 05:01

Barilla Hellas: Αύξηση εσόδων και κερδών το 2023

31.07.2024 | 04:35

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο... ιπτάμενος Γκαμπριέλ Μεδίνα χάρισε μία από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες

31.07.2024 | 04:11

Υπερτουρισμός: Πώς θα κάνετε το νησί σας βιώσιμο

31.07.2024 | 03:33

Intrum: Οι ομολογιούχοι θέλουν να βάλουν «στοπ» στην αναδιάρθρωση χρέους

31.07.2024 | 02:30

Google: Χρησιμοποιεί την ΑΙ σε Αναζήτηση και Χάρτες για την ανίχνευση ορίων πυρκαγιάς

31.07.2024 | 02:04

Θεσσαλονίκη: Τα επενδυτικά projects των 200 εκατ. που αλλάζουν την πόλη – Ο ουρανοξύστης και το HUB26

31.07.2024 | 01:28

Οι Τούρκοι ξαναγράφουν την ιστορία της Κύπρου στα μέτρα τους - Βιβλίο με πρόλογο Ερντογάν

31.07.2024 | 01:03

Μπάρμπα Στάθης: Στα 223,3 εκατ. ανήλθαν οι πωλήσεις της εταιρείας το 2023

30.07.2024 | 15:30

Γύρισε όλη η Αντίπαρος & τους κοιτούσε: Η Κατερίνα Καινούργιου δεν είδε τις κάμερες και έγινε θέαμα με τον σύντροφο της

30.07.2024 | 14:00

Ειρήνη Σκλήβα: Η κόρη της έκλεισε τα 21 και είναι το ίδιο κούκλα με εκείνη

30.07.2024 | 13:53

Power of Love: Τα άσχημα μαντάτα του χτύπησαν την πόρτα και ξέσπασε σε λυγμούς – «Πάγωσε» το δωμάτιο

30.07.2024 | 13:37

Δύσκολες ώρες για τον Νίκο Μουτσινά – «Ήσουν η μεγαλύτερή μου σχέση, η πιο σημαντική»

30.07.2024 | 12:06

Έγκυος η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου - Οι πρώτες φωτογραφίες με φουσκωμένη κοιλίτσα - Πόσο μηνών είναι

30.07.2024 | 12:00

Μαρία Αντωνά: Έτσι πέρασε το βράδυ της με τον Γιώργο Λιάγκα στην Τήνο - Το ρομαντικό στιγμιότυπο

30.07.2024 | 11:50

Νόβακ Τζόκοβιτς: Έδωσε απάντηση για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Έδειξε τον Ορθόδοξο Σταυρό

30.07.2024 | 11:45

Μαυρίκιος και Ιλάειρα: Eκαναν την πρώτη φωτογράφιση με την κορούλα τους και τους ζήλεψαν και Βασιλείς

31.07.2024 | 01:28

Οι Τούρκοι ξαναγράφουν την ιστορία της Κύπρου στα μέτρα τους - Βιβλίο με πρόλογο Ερντογάν

30.07.2024 | 10:19

Αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ζητά το Ισραήλ

30.07.2024 | 10:17

Ποσό κοντά είναι σε συμφιλίωση η Τουρκία και η Συρία;

30.07.2024 | 09:49

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλει επιχείρηση πραξικοπήματος και αποσύρει διπλωματικό προσωπικό από 7 χώρες

30.07.2024 | 09:27

Αδειάζει από ξένους υπηκόους ο Λίβανος, απειλεί με αντίποινα τη Χεζμπολάχ ο Νετανιάχου

30.07.2024 | 04:03

Ρωσία: Ουκρανόπουλα εκπαιδεύονται για να «πολεμήσουν εναντίον της χώρας τους»

29.07.2024 | 09:57

Πούτιν: «Η Ρωσία μπορεί να αρχίσει ξανά την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς»

29.07.2024 | 09:55

«Παραμύθι η Γαλάζια Πατρίδα» δηλώνει Τούρκου βουλευτή

MUST READ

Διεθνή

Λίβανος: Ισραηλινό χτύπημα στα νότια της Βηρυτού -Στόχος διοικητής της Χεζμπολάχ

Εκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Dahieh της νότιας Βηρητού που αποτελεί προπύργιο της φιλοιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

30.07.2024 | 20:36

Διεθνή

Μακρόν: Οι μπλε αστακοί που σέρβιρε στον Κάρολο τίναξαν στον αέρα τον προϋπολογισμό του Ελιζέ

Με βάση τον ετήσιο έλεγχο του προϋπολογισμού της προεδρίας, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ανώτατο Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας, τα έξοδα του Ελυζέ -που περιλαμβάνουν εκείνα που σχετίζονται με τα διπλωματικά καθήκοντα και την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του Ελυζέ

30.07.2024 | 19:28

Διεθνή

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους την γαλάζια πατρίδα–Απειλή για την ανθρωπότητα το κράτος του Ισραήλ

Δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας μας, δήλωσε ο Ερντογάν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ναμίκ Ταν

30.07.2024 | 18:20

Διεθνή

Πόσο κοστίζει στην Ουκρανία ο πόλεμος κατά της Ρωσίας

Περίπου το ήμισυ του κρατικού προϋπολογισμού (της Ουκρανίας) χρηματοδοτείται επί του παρόντος από ξένα δάνεια και βοήθεια.

30.07.2024 | 17:40

Διεθνή

Wsj: Οι ΗΠΑ φέρονται να εξοπλίζουν τα F-16 της Ουκρανίας με προηγμένα όπλα

Τι αναφέρει Αμερικανός Αξιωματούχος.

30.07.2024 | 17:27

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Κλιμακώνει την ένταση στην Κάσο η Τουρκία με 5 πολεμικά πλοία [vid]

23.07.2024 | 12:13

Στην περιοχή διεξάγονται έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου

Πολιτική

Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας: Πιο ισχυρό από ποτέ το πολίτευμά μας

24.07.2024 | 11:57

«Στόχος η γρήγορη συγκλίση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, τους θεσμούς και τις ατομικές συμπεριφορές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική

Συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας: Υπέρ επί της Αρχής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα

25.07.2024 | 15:38

O εισηγητής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας, ζήτησε την υπερψήφιση της κύρωσης καθώς όπως τόνισε “πρόκειται για μια επωφελή σύμβαση για την ελληνική οικονομία, το Ελληνικό Δημόσιο, τους φορολογουμένους, τους καταθέτες και τους μετόχους των δύο τραπεζών”

Πολιτική

Παρελθόν ο Πολάκης από την Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

26.07.2024 | 00:10

Αιτία το bullying σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας.

Πολιτική

Τινάχτηκε στον αέρα η συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ: Επεισόδιο Κασσελάκη με Γεροβασίλη και άλλους 7

23.07.2024 | 21:15

Η νέα διαφωνία προέκυψε για την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου, καθώς συμπίπτει με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για νέο πρόεδρο - Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ραγκούσης, ο Θεοχαρόπουλος και Ζαχαριάδης

Πολιτική

Μητσοτάκης: Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας

24.07.2024 | 21:47

Τι είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

«Κατάφωρη επιθετικότητα του Ισραήλ» καταγγέλλει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Η Βηρυτός καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα - Ο Μικάτι έκανε λόγο για μια «εγκληματική πράξη» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της

«Κατάφωρη επιθετικότητα του Ισραήλ» καταγγέλλει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Η Κομισιόν ζητεί επειγόντως γυναίκες στις θέσεις των Επιτρόπων

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει μια ισορροπημένη αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών και στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν ζητεί επειγόντως γυναίκες στις θέσεις των Επιτρόπων

Ιρλανδία: Ελικόπτερο συνετρίβη σε κτίριο

Ένα ελικόπτερο συνετρίβη σήμερα σε ένα κτίριο στην Ιρλανδία, προκαλώντας θύματα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ιρλανδία: Ελικόπτερο συνετρίβη σε κτίριο

Λίβανος: Ισραηλινό χτύπημα στα νότια της Βηρυτού -Στόχος διοικητής της Χεζμπολάχ

Εκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Dahieh της νότιας Βηρητού που αποτελεί προπύργιο της φιλοιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Λίβανος: Ισραηλινό χτύπημα στα νότια της Βηρυτού -Στόχος διοικητής της Χεζμπολάχ

Άδωνις Γεωργιάδης: Κ. Ηλιόπουλε, θα θέλατε να είστε σαν τον Μαδούρο, που κάνει νοθεία;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είστε το συνώνυμο της κωλοτούμπας

Άδωνις Γεωργιάδης: Κ. Ηλιόπουλε, θα θέλατε να είστε σαν τον Μαδούρο, που κάνει νοθεία;

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του ΕΣΥ κάτω από το χαλί

«Εκβιάζετε τους γιατρούς και την πληρώνει ο λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του ΕΣΥ κάτω από το χαλί

Στην αντεπίθεση ο Πολάκης, προειδοποιεί Γεροβασίλη – Ζαχαριάδη: «Τον Οκτώβριο θα έχει κρύο»

Ραντεβού για το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με… προειδοποιήσεις για «κρύο», έδωσε ο Παύλος Πολάκης 

Στην αντεπίθεση ο Πολάκης, προειδοποιεί Γεροβασίλη – Ζαχαριάδη: «Τον Οκτώβριο θα έχει κρύο»

O ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε με την Krikel σύμβαση 11 εκατ. ευρώ το 2018 και της έδωσε το Tetra της ΕΛΑΣ!

Σύμπτωση; Στην Krikel προσλήφθηκε ο γιος του Τόσκα, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Κούλογλου και Κασσελάκης ανακάλυψαν «σκάνδαλο» 45.000 ευρώ με διαφημιστική σύμβαση του Πρώτου Θέματος με την Krikel, που είχε υπογραφεί μήνες πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών!

O ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε με την Krikel σύμβαση 11 εκατ. ευρώ το 2018 και της έδωσε το Tetra της ΕΛΑΣ!