Πολιτική

Μητσοτάκης για εξάλειψη βίας κατά των γυναικών: Πιλοτική εφαρμογή του panic button σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο τρίπτυχο των μέτρων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο τρίπτυχο των μέτρων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , μιλώντας σε εκδήλωση για τη διεθνή μέρα κατά της βίας των γυναικών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Η δέσμη μέτρων αποτελείται από θεσμικές αλλαγές, την ενίσχυση της καταστολής και τη φροντίδα των θυμάτων. Όμως έμφαση πρέπει να δοθεί πάνω από όλα στην εκπαίδευση -ανέφερε ο πρωθυπουργός, συγχαίροντας τους μαθητές του 3ου λυκείου Αιγάλεω για το βίντεο- μήνυμα κατά της βίας που δημιούργησαν.

«Τη σιωπή της διαλύουν οι ίδιες οι γυναίκες – πρόσθεσε – Το ελληνικό Me too προκάλεσε σοκ στην ελληνική κοινωνία και βίαιη ωρίμανση. Ο όρος γυναικοκτονίες μπήκε στη ζωή μας. Το 2021 είχαμε 8.776 καταγγελίες γυναικών που είχαν υποστεί βία και φέτος στο 10μηνο οι καταγγελίες αυξήθηκαν σε 9.500. Οι βιασμοί το 2020 ήταν 152, το 2022 ανήλθαν σε 272. Αυτό δε σημαίνει ότι αυξήθηκαν οι βιαστές. Σίγουρα όμως αυξήθηκαν οι καταγγελίες. Δημιουργήθηκαν 44 συμβουλευτικά κέντρα και δομές στήριξης ενώ λειτουργεί η γραμμή 15900 για συμπαράσταση όλο το 24ωρο. Τέλος αποκτήσαμε ένα σύγχρονο εργαλείο το Panic button που θα τεθεί στη διάθεση των γυναικών για την προστασία τους.

Το panic button – κουμπί πανικού- αποτελεί χορηγία της Vodafone σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία. Πρόκειται για κρυπτογραφημένη εφαρμογή στο κινητό που με το πάτημα του κουμπιού ειδοποιούνται αυτόματα οι αστυνομικές αρχές και τα συμβουλευτικά κέντρα κακοποίησης των γυναικών ενώ αυτόματα εντοπίζεται και η τοποθεσία. Στην αρχή θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Τις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα ισότητας αλλά και πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας περιέγραψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης χαιρετίζοντας την εκδήλωση για τις Πολιτικές Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για την επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα στους εννέα μήνες, για την επιδότηση από τη ΔΥΠΑ των δυο εκ των τεσσάρων μηνών γονικής άδειας και για τους δυο γονείς και τη  θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας 14 ημερών, με προστασία από απόλυση του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση κάθε παιδιού. «Πρόκειται για μέτρα με τα οποία περιορίζουμε τα αντικίνητρα στην πρόσληψη και επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών», τόνισε. «Ενσωματώσαμε επίσης την ευρωπαϊκή οδηγία για τη συμφιλίωση προσωπικής-επαγγελματικής ζωής. Στηρίζουμε τις εργαζόμενες με οικογένεια αλλά και τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν με μέτρα όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση από την τηλεργασία και το ευέλικτο ωράριο. Το ίδιο κάνουμε με προγράμματα όπως οι Νταντάδες της Γειτονιάς και οι Μονάδες παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Και δεν ξεχνάμε το εργαλείο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025  που αποτελεί τον Οδηγό μας για όλα τα σχετικά θέματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο