Κόσμος

Διαβάζοντας τη γαλλογερμανική ενεργειακή συμφωνία

Διαβάζοντας τη γαλλογερμανική ενεργειακή συμφωνία

Πηγή Φωτογραφίας: ctvnews/stern/reuters

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, η Ελίζαμπθ Μπορν και ο Όλαφ Σολτς κατέγραψαν τη σημασία της  γαλλογερμανικής «συνεργασίας» και «φιλίας» , σε μια περίοδο έντονων διαφωνιών μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο η συνάντηση ανάμεσα στη Γαλλίδα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο, σύναψη συμφωνίας ενεργειακής αλληλεγγύης ανάμεσα στο ευρωπαϊκό ζεύγος. Η συμφωνία δεν μπορεί να αναχαιτίσει τα σημεία τριβής, ενώ, ταυτόχρονα, κατοχυρώνει σημαντικά βήματα προόφου.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, η Ελίζαμπθ Μπορν και ο Όλαφ Σολτς κατέγραψαν τη σημασία της  γαλλογερμανικής «συνεργασίας» και «φιλίας» , σε μια περίοδο έντονων διαφωνιών μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ. Αλλά αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να συγκαλύψει τις διαφωνίες σχετικά με άλλα ενεργειακά αρχεία.

Το Παρίσι και το Βερολίνο εξακολουθούν να διχάζονται σχετικά με την ιδέα του περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου.

Ένα άλλο σημείο έντασης είναι το τεράστιο σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά του ενεργειακού πληθωρισμού που εφαρμόζει ο γερμανικός συνασπισμός εγείρει φόβους στο Παρίσι και σε όλα τα κράτη μέλη για στρέβλωση του ανταγωνισμού, χωρίς το Βερολίνο δεν του επιβάλλει πρόστιμο για όλα αυτά.

Αξιοσημείωτο είναι το σημείο του χρονισμού. Η συμφωνία υπογράφεται σε μια χρονικά κρίσιμη στιγμή για το ενεργειακό ζήτημα της Γηραιάς Ηπείρου. Η Σύνοδος Κορυφής των υπουργών Ενέργειας ολοκληρώθηκε μόλις χθες. Το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού είναι καθορισμένο για τα μέσα Δεκεμβρίου. Υπάρχει ήδη ένα σταθερό δεδομένο στο τραπέζι.

Αξιοπρόσεκτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η συμφωνία είχε κλείσει ανάμεσα στον Σολτς και τον Μακρόν.  Ο Γερμανός καγκελάριος φαίνεται όμως να προτιμούσε την καθυστέρηση της επίσημης υπογραφής του κειμένου. Επί τρεις μήνες παρέμενε μόνο σε προφορικό επίπεδο. Η Γερμανία φαίνεται να προσδοκούσε σε κάτι, να έχει επενδύσει τις ελπίδες της σε μια εξέλιξη, που, από ό,τι φαίνεται, δεν ήρθε…

Εκτός από τα στοιχεία τριβής, υπάρχουν και τα αμοιβαία ευεργετήματα της συμφωνίας.

Η Γαλλία θα προμηθεύει αέριο στη Γερμανία για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω παραδόσεων φυσικού αερίου. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει τη Γαλλία να  διασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

            Από την πλευρά της Γερμανίας, η χώρα χρειάζεται επειγόντως να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου στη Ρωσία, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ της κατανάλωσης φυσικού αερίου της πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τέλος, αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα έλλειψης φυσικού αερίου, αλλά σε μικρότερες αναλογίες βρίσκεται και η Γαλλία, η οποία αναπτύσσει έναν ειδικό τερματικό σταθμό εισαγωγής φυσικού αερίου δια θαλάσσης στη Χάβρη για να αντισταθμίσει το κλείσιμο αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η συμφωνία που επικυρώθηκε την Παρασκευή επιβεβαιώνει ότι οι γαλλικές εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία μπορούν να αγγίξουν έως και τις 100 γιγαντοβατώρες ημερησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments