Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε επιστολή στον ανώτατο ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ – Ουν, με την οποία προσφέρεται να συνεργαστεί μαζί του για την προώθηση της «ειρήνης, της σταθερότητα, της ανάπτυξης και της ευημερίας της περιοχής και του υπολοίπου κόσμου». Εκτός από τα ευγενή ιδεώδη που συνδέουν τους δύο άνδρες, υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι κοινοί τόποι που συνέχουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις τους.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω επιστολή, η οποία είναι προσβάσιμη στη διαδικτυακή διεύθυνση του βορειοκορεατικού πρακτορείου kcnawatch.org, βλέπει τα φως της δημοσιότητας, τη στιγμή κατά την οποία οι εντάσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους στην κορεατική χερσόνησο, μετά από μια σειρά δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ και το Τόκιο και η Σεούλ έχουν προωθήσει τη συνεργασία τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Β. Κορέα απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες με πυρηνικά αντίποινα εάν η χώρα του δεχθεί αμερικανική επίθεση και ότι ήδη έχει εκτοξεύσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.
Στο κείμενο της επιστολής τονίζονται τα γεωγραφικά στοιχεία της περιοχής, αλλά και του υπολοίπου κόσμου. Είναι λοιπόν σαφές ότι η διαγραφόμενη συμμαχία πρόκειται να λάβει οριστική μορφή, εξέλιξη που εγείρει προβληματισμούς και εύλογη εγρήγορση.
Πριν από όλα, Κίνα και Β. Κορέα έχουν πολιτικώς ολοκληρωτικά καθεστώτα, με παρεμφερή ιδεολογικά πρόσημα. Τόσο ο Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Κιμ Γιονγκ Ουν μοιράζονται μια κοινή αντίληψη για την οργάνωση του κοινωνικού και πολιτικού κόσμου. Τα καθεστώτα είναι σοσιαλιστικά, οραματίζονται έναν κομμουνισμό με εθνικά χρώματα, αποτελούμενο από ένα πολιτικό κόμμα, το κομμουνιστικό. Κάθε προγραμματικά αντίθετη φωνή καταστέλλεται και τα ατομικά δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά. Ο κόκκινος ολοκληρωτισμός επιθυμεί να δηλώσει την επανάκαμψή του στον πλανήτη, τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους το 1989 και μετά από έναν κύκλο σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες με τα μονοκομματικά καθεστώτα.
Επίσης, η διαγραφόμενη επισημοποίηση της άτυπης συμμαχίας που έχουν συγκροτήσει οι δύο χώρες, αναμένεται να έχει και ένα οικονομικό περιεχόμενο. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Η Βόρεια Κορέα εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις εισαγωγές αγαθών από την δεύτερη παγκόσμια δύναμη του πλανήτη. Η Κίνα θέλει να συσφίξει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και, έτσι, να εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη της Β. Κορέας.
Και τα δύο αυτά στοιχεία απολήγουν στον αντιδυτικισμό από τον οποίο αρδεύονται οι δύο χώρες. Μάλιστα, η Κίνα επιβεβαίωσε τον πολεμικό αντιδυτικό προσανατολισμό της στο πρόσφατο τακτικό συνέδριο του ΚΚ Κίνας, που είναι, ίσως, ο ισχυρότερος και μονολιθικός κομματικός μηχανισμός στον πλανήτη.
Η Κίνα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα σκήπτρα, οικονομικά και γεωπολιτικά, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, δευτερευόντως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΚΚ Κίνας τεκμηριώνει την αντιπαγκοσμιοποιητική του στόχευση στα συνεδριακά ντοκουμέντα του. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το επαναλαμβάνει σε όλα τα φορά. Η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη αυτό το νέο δεδομένο και όλες οι εχέφρονες πολιτικές ηγεσίες του δυτικού κόσμου πράττουν το ίδιο.