Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε τον περασμένο μήνα ένα νέο συμβούλιο για τον συντονισμό των προμηθειών προς τον ρωσικό στρατό, φάνηκε να αναγνωρίζει την κλίμακα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του και ήταν σαφές ότι και ο ίδιος αντιλαμβανόταν πως βρισκόταν αντιμέτωπος με μια επείγουσα κατάσταση.
«Πρέπει να λαμβάνουμε ταχύτερα αποφάσεις για ζητήματα που σχετίζονται με τις προμήθειες για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και την αντιμετώπιση των περιορισμών στην οικονομία, οι οποίοι – χωρίς καμία υπερβολή – είναι πραγματικά πρωτοφανείς», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Εδώ και μήνες, ο Πούτιν ισχυριζόταν ότι το οικονομικό «blitzkrieg» κατά της Ρωσίας έχει αποτύχει. Όμως, οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζουν βαθιά τη Ρωσία, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις εξοπλισμού για τον στρατό της και πλήττοντας την ικανότητά της να εξαπολύσει οποιαδήποτε νέα επίθεση στο έδαφος ή να κατασκευάσει νέους πυραύλους, αναφέρουν οικονομολόγοι και Ρώσοι επιχειρηματίες.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σημαντικά από το καλοκαίρι. Δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι ένας σημαντικός οικονομικός δείκτης, αυτός των φορολογικών εσόδων από τους τομείς εκτός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έπεσα κατά 20% τον Οκτώβριο συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, ενώ η κρατική στατιστική εταιρεία της Ρωσίας, Rosstat, ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι.
Επιπλέον, οι δυτικές απαγορεύσεις σε εισαγωγές τεχνολογίας επηρεάζει τους περισσότερους τομείς της ρωσικής οικονομίας, ενώ η επιστράτευση 300.000 Ρώσων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία, έχει επιφέρει ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Μεγάλο το πλήγμα για τον προϋπολογισμό
Παράλληλα, οι περιορισμοί που επέβαλε ο ίδιος ο Πούτιν σε ό,τι αφορά τις ροές αερίου προς την Ευρώπη, τις οποίες ακολούθησε μάλιστα η έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream, έχουν οδηγήσει σε μια σοβαρή μείωση της παραγωγής αερίου. Στο μεταξύ, οι πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρώπη σημειώνουν «βουτιά» ενόψει του εμπάργκο που αναμένεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Δεκεμβρίου.
Το εν λόγω μέτρο της Ε.Ε. σε συνδυασμό με το πλαφόν που αναμένεται να επιβληθεί σε όλες τις πωλήσεις ρωσικού αερίου εκτός Ε.Ε., θα μπορούσε να μεταφραστεί στην απώλεια τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως από τον ρωσικό προϋπολογισμό, αναφέρει ο Βλαντιμίρ Μίλοβ, πρώην υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, ο οποίος είναι τώρα κορυφαίος πολιτικός της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι ήδη ο ρωσικός προϋπολογισμός αναμένεται να έχει έλλειμμα έως το τέλος του έτους.
Πηγή: Washington Post