Διεθνή

Ιταλία: Ακυρώθηκε η ψηφοφορία για παράταση της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία

Ιταλία: Ακυρώθηκε η ψηφοφορία για παράταση της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία
Η Μελόνι είναι ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου, ενώ οι σύμμαχοί της Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι είναι πολύ πιο διφορούμενοι λόγω των ιστορικών δεσμών τους με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

 Τα κυβερνώντα δεξιά κόμματα της Ιταλίας απέσυραν την Τρίτη μια τροπολογία που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία όλο το 2023, δήλωσε κοινοβουλευτική πηγή, αφού η αντιπολίτευση ζήτησε ξεχωριστό διάταγμα για το θέμα.

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι εισήγαγε μέτρα που κατέστησαν δυνατή την αποστολή όπλων στο Κίεβο χωρίς να προηγείται κοινοβουλευτική έγκριση για κάθε αποστολή.

Αυτή η συμφωνία λήγει στο τέλος του έτους και ο συνασπισμός που στηρίζει την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι  προσπάθησε αρχικά να την παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τροποποιώντας ένα κυβερνητικό διάταγμα που βρίσκεται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η κύρια αντιπολίτευση – το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) – κατήγγειλε ότι το εν λόγω διάταγμα δεν σχετίζεται ειδικά με την Ουκρανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τους κοινοβουλευτικούς κανόνες.

Σε αντίδραση, ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Σχέσεων Λούκα Τσιριάνι είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προωθήσει το μέτρο μέσω χωριστού διατάγματος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ταχεία έγκρισή του.

Η υποστήριξη για την Ουκρανία υπήρξε ένα επίμαχο θέμα εντός του κυβερνώντος συνασπισμού.

Η Μελόνι είναι ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου, ενώ οι σύμμαχοί της Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι είναι πολύ πιο διφορούμενοι λόγω των ιστορικών δεσμών τους με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αξίζει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία γιατί οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προκύψουν μόνο από μια ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο», είπε η Μελόνι την Τρίτη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας αξιωματούχος του κυβερνητικού συνασπισμού είπε στο Reuters ότι η Ιταλία ετοιμάζει ένα έκτο πακέτο όπλων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας που είχε ζητήσει το Κίεβο.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προμήθεια όπλων στους χρόνους και τους τρόπους που συμφωνήθηκαν με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση στο Κίεβο.

Το PD είναι επίσης υποστηρικτής της Ουκρανίας, ενώ άλλες δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης θέλουν η κυβέρνηση να μετατοπίσει την εστίαση από την αποστολή όπλων στην εντατικοποίηση των διπλωματικών διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments