Η «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου θα οδηγήσει σε μια πιο διαφοροποιημένη αγορά
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- Dealna
Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από ρυθμιστική δραστηριότητα σχετικά με το απόρρητο σε όλο τον κόσμο, με στόχο τόσο τον εταιρικό όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Ορισμένα από τα μέτρα αφορούσαν πρακτικές εμπορικής επιτήρησης και ασφάλειας δεδομένων που βλάπτουν τους καταναλωτές, ενώ άλλα αφορούσαν επεμβατικές τεχνολογίες μηχανικής μάθησης για την περαιτέρω προστασία των ευαίσθητων δεδομένων.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ζητήματα ιδιωτικότητας που θα αντιμετωπίσει η κοινωνία στο εγγύς μέλλον, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τις τρέχουσες γεωπολιτικές και οικονομικές ατζέντες.
Αυτή η πρόβλεψη αναπτύχθηκε με βάση τις αλλαγές και τις τάσεις που παρατηρήθηκαν από τους ειδικούς σε θέματα απορρήτου της Kaspersky το 2022. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων στη συζήτηση σχετικά με το απόρρητο και τη συλλογή δεδομένων θα οδηγήσει στις ακόλουθες τάσεις, σύμφωνα με την έκθεση «Privacy Predictions for 2023»:
«Βαλκανοποίηση» του διαδικτύου
Η «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου θα οδηγήσει σε μια πιο διαφοροποιημένη (και τοπική) αγορά παρακολούθησης συμπεριφοράς και σε ελέγχους για τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων.
Οι περισσότερες ιστοσελίδες ανιχνεύονται με αόρατους trackers, συλλέγοντας δεδομένα συμπεριφοράς που συγκεντρώνονται περαιτέρω και χρησιμοποιούνται κυρίως για στοχευμένες διαφημίσεις. Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές εταιρείες στον τομέα των διαφημίσεων συμπεριφοράς, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που εδρεύουν στις ΗΠΑ, όπως η Meta, η Amazon και η Google, είναι οι αναμφισβήτητοι ηγέτες.Ωστόσο, σε πολλές περιοχές, οι αρχές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την κοινή χρήση δεδομένων με ξένες εταιρείες. Αυτό ωθεί τις επιχειρήσεις να δείχνουν μια προτίμηση στους τοπικούς παίκτες, κάτι που μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στο απόρρητο. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να ξοδεύουν περισσότερα για την ασφάλεια από ό,τι οι μικρότεροι παίκτες, ακόμη και αυτοί έχουν το μερίδιό τους σε παραβιάσεις δεδομένων. Ένας μικρότερος οργανισμός μπορεί να είναι λιγότερο ενδιαφέρων για τους χάκερ, αλλά αντιμετωπίζει επίσης λιγότερο έλεγχο από ρυθμιστικούς φορείς.
Σήμερα τα smartphones ή άλλες συσκευές χρησιμοποιούνται ευρέως ως μέθοδοι πληρωμής, καθιστώντας τις κλασικές χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ξεπερασμένες σε ορισμένες χώρες. Επιπλέον, τα smartphones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς – ως απόδειξη εμβολιασμού ή τρέχουσας κατάστασης υγείας αρνητική για τον COVID- ή ακόμα και ως ψηφιοποιημένη έκδοση ταυτότητας.
Το τελευταίο μπορεί να φέρει ταυτόχρονα ευκολία αλλά και κινδύνους. Από τη μία πλευρά, ένα σωστά εφαρμοσμένο σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καθημερινής επαλήθευσης χωρίς να χρειάζεται να δείξετε στον ταμία ολόκληρο το έγγραφο με άλλα στοιχεία όπως το όνομα ή τη διεύθυνσή σας. Από την άλλη, η χρήση ενός smartphone για την αποθήκευση ενός αυξανόμενου όγκου προσωπικών δεδομένων δημιουργεί ένα μόνο σημείο αποτυχίας, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια. Αυτό δημιουργεί σοβαρές απαιτήσεις για την ασφάλεια των κινητών συσκευών και τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας