Διεθνή

Focus: Τουρκία και Αίγυπτος: Γίνονται οι αντίπαλοι συνεργάτες;

Focus: Τουρκία και Αίγυπτος: Γίνονται οι αντίπαλοι συνεργάτες;
Μετά από συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών, οι κυβερνήσεις στο Κάιρο και την Άγκυρα ελπίζουν σε συνεννόηση. Μετά από χρόνια αντιπαλότητας, η συνεργασία θα πρέπει επιτέλους να επαναληφθεί. Αλλά η προσέγγιση πρέπει να παραμείνει περιορισμένη.

Οι σχέσεις τους δεν ήταν εύκολες και χωρίς προβλήματα εδώ και πολύ καιρό.

Παρουσία του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, οι δύο αρχηγοί κρατών έδωσαν τα χέρια και ανακοίνωσαν ότι θέλουν να τα πάνε καλύτερα στο μέλλον.

Σύμφωνα με αναφορές των πρακτορείων, αντιπροσωπείες μυστικών υπηρεσιών και από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν στην Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο. Υπήρξαν «σημαντικές» συνομιλίες μεταξύ τους, ανέφερε ανώνυμος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Και οι δύο πλευρές συζήτησαν στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών έργων, είπε ο αξιωματούχος. Επιπλέον, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι και τα δύο κράτη θέλουν να επαναλάβουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και να διορίσουν τους αντίστοιχους πρεσβευτές τους «τους επόμενους μήνες». Οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών το 2013.

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής συνομιλίες δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε διευθέτηση των υφιστάμενων διαφορών απόψεων.

Ο κατάλογος των διαφωνιών και των αντιπαλοτήτων μεταξύ των δύο χωρών είναι μακρύς. Αυτά χρονολογούνται από το 2013.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε τον αλ Σίσι «πραξικοπηματία». Αφού η Αίγυπτος είχε ταξινομήσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση και την απαγόρευσε, πολλές Μουσουλμανικές Αδελφότητες βρήκαν προστασία στην Τουρκία.

Αντίθετα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατηγόρησε την Άγκυρα ότι υποστηρίζει ισλαμιστικές οργανώσεις – ειδικά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η σχέση παρέμεινε τεταμένη για χρόνια.

Την άνοιξη του 2019, ο Ερντογάν δήλωσε μάλιστα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να συμφιλιωθεί με τον αλ Σίσι. «Αρνούμαι να συναντηθώ με ένα αντιδημοκρατικό πρόσωπο που έχει καταδικάσει τον Μόρσι και τους φίλους του σε φυλάκιση», είπε τότε ο Ερντογάν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments