Ουγγαρία – ΕΕ: Πόκερ με άγνωστη έκβαση
Πηγή Φωτογραφίας: express/newsrnd
Το ζήτημα των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση επανέρχεται, με ελαφρώς παραλλαγμένους όρους, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Πρόκειται για ένα δυνατό παιχνίδι πόκερ, όπως αναφέρεται και στον διεθνή Τύπο, που έχει αρχίζει να αποκτά «γραφικά» χαρακτηριστικά και άγνωστη έκβαση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το πάγωμα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την Ουγγαρία, κατηγορώντας την ότι δεν πραγματοποιεί επαρκείς μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό της σύστημα, το κράτος δικαίου και την πολιτική της κατά της διαφθοράς. Την ίδια ώρα, η Βουδαπέστη διατηρεί το βέτο της για την εκταμίευση δανείου της ΕΕ ύψους 13 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά τώρα το πάγωμα των δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία: συμπεριλαμβανομένων 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κονδυλίων συνοχής από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα έτη 2021 – 2027 που προορίζονται για την Ουγγαρία.
Πρόκειται για ποσά που χρειάζεται η Ουγγαρία σε μια περίοδο που η οικονομία της κλονίζεται λόγω του πληθωρισμού που ξεπερνά το 20%, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 40%.
Οι Βρυξέλλες δικαιολογούν αυτό το μέτρο υποστηρίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες όσον αφορά τη δικαστική ανεξαρτησία και την καταπολέμηση της διαφθοράς που απαιτεί η ΕΕ δεν έχουν εφαρμοστεί επαρκώς από τη Βουδαπέστη.
Από τον Απρίλιο, η Ουγγαρία υπόκειται σε μια διαδικασία η οποία προϋποθέτει την καταβολή ευρωπαϊκών κονδυλίων για μεταρρυθμίσεις, με πρώτη προθεσμία στις 19 Νοεμβρίου.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν και των ευρωπαϊκών αρχών. Οι εντάσεις αποκρυσταλλώνονται για την απάντηση που θα δοθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Βουδαπέστη αμφισβητεί έντονα τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας, την οποία κατηγορούν ότι εξαθλιώνει την Ουγγαρία. Ο Βίκτορ Όρμπαν έλαβε έτσι άδεια να συνεχίσει να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία.
Χθες ο Όρμπαν προέβη, ωστόσο, σε απόρριψη και καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και προτίμησε να μιλήσει πιο γενικόλογα για «ρωσική επιθετικότητα». Είναι όμως σαφές ότι, ο νεοσυντηρητικός ηγέτης συνεχίσει την ίδια γραμμή πλεύσης, τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το Βουδαπέστη έως το τέλος του έτους και η κρίση, οικονομική και πολιτική, θα είναι ακόμη πιο ορατή στις σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουγγρική κυβέρνηση.
Ο Όρμπαν ρισκάρει ουσιαστικά να θέσει τη χώρα του εκτός του πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας