Reuters: Πιέσεις των “27” για αμυντικό επενδυτικό πρόγραμμα στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν να θεσπίσουν γρήγορα ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία του μπλοκ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου .
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει ταχέως πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πρόγραμμα Άμυνας για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού αμυντικού και βιομηχανικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο είδε Reuters την Τετάρτη.
Το έγγραφο είναι πιθανό να προσαρμοστεί πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα πιέσουν επίσης την εκτελεστική επιτροπή του μπλοκ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό στρατιωτικών κενών και τον συντονισμό των κοινών αμυντικών προμηθειών, ιδίως για την αναπλήρωση των αποθεμάτων υλικού τους, τα οποία έχουν εξαντληθεί για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η ΕΕ προέτρεψε εδώ και καιρό τα κράτη μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις αγορές όπλων αντί να αυξάνουν τις τιμές ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους ή συνάπτοντας ατομικές συμφωνίες με προμηθευτές εκτός του μπλοκ.
Οι χώρες ήταν απρόθυμες να το πράξουν, αλλά ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο ρυθμός των δυτικών παραδόσεων όπλων στο Κίεβο έχουν προσθέσει μια νέα αίσθηση επείγοντος.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μέχρι στιγμής.
Στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν επίσης ταχύτερη υλοποίηση των έργων υποδομής που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ταχείας στρατιωτικής μετακίνησης σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου.
Η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, αποτελεί μέρος του σχεδίου «Στρατιωτική Κινητικότητα» της ΕΕ, το οποίο στοχεύει επίσης στην απλοποίηση και τυποποίηση των διαδικασιών για το στρατιωτικό προσωπικό και τον εξοπλισμό καθώς διασχίζουν τα σύνορα οδικώς, σιδηροδρομικώς, θαλάσσης ή αεροπορικώς.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι η εγκαταλειμμένη ή ελλιπής υποδομή και η γραφειοκρατία εμποδίζουν την ταχεία μετακίνηση προσωπικού και εξοπλισμού που θα ήταν ζωτικής σημασίας εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έπρεπε να στείλουν ενισχύσεις στην Ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας