Ρωσικό πετρέλαιο: “Αγώνας δρόμου” των δυτικών κυβερνήσεων να συμφωνήσουν για το πλαφόν
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Οι δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να ορίσουν μια μέγιστη τιμή αγοράς για το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά για να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να συγκεντρώσει χρήματα για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Το σχέδιο έχει σκοπό να τιμωρήσει τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσει τις τεράστιες εξαγωγές πετρελαίου της σε παγκόσμιες αγορές που στερούνται ενέργειας για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Αλλά μέχρι στιγμής, οι χώρες δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για το ποιο θα πρέπει να είναι το όριο τιμών, αντανακλώντας τους διχασμούς σχετικά με το πόσο σοβαρά θα πρέπει να επιδιώξει το πρόγραμμα να βλάψει τη Μόσχα.
Το ρολόι χτυπά.
Εάν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ μια οριστική απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνοντας τις προμήθειες που φθάνουν στην αιχμή της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Ποιος είναι ο “συνασπισμός” καθορισμού των τιμών
Η Ομάδα των Επτά (G7) πλούσιων εθνών — οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς — και η ΕΕ ετοιμάζουν λεπτομέρειες για το σχέδιο.
Η G7 είχε προτείνει την ιδέα επειδή η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου και η απώλεια του θα συγκλονίσει την παγκόσμια αγορά.
Η ΕΕ είχε νωρίτερα συμφωνήσει να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου. Όμως, καθώς το μπλοκ υποφέρει από τα αποθέματα και τις υψηλές τιμές, οδεύοντας προς τον χειμώνα, οι κυβερνήσεις θέλουν να παρακάμψουν την απαγόρευση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και σκοπεύουν να το διατηρήσουν σε ισχύ ανεξάρτητα από το αν συμφωνηθεί ανώτατο όριο τιμής.
Ποια είναι η υπό συζήτηση τιμή
Η G7 έχει προτείνει ανώτατο όριο στην περιοχή των 65-70 $ ανά βαρέλι. Αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να βρει συναίνεση.
Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία πιέζουν για ένα ανώτατο όριο τιμών που είναι πολύ χαμηλότερο – 30 δολάρια το βαρέλι – υποστηρίζοντας ότι οτιδήποτε υψηλότερο παρέχει στη Μόσχα πάρα πολλά κέρδη.
Άλλα έθνη πιστεύουν ότι αυτό το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό.
Οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς του πετρελαίου είναι επί του παρόντος περίπου στα 85 δολάρια το βαρέλι με το ρωσικό αργό να διαπραγματεύεται ήδη με μεγάλη έκπτωση στα 63,50 δολάρια περίπου.
Το κόστος παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας εκτιμάται σε περίπου 20 δολάρια το βαρέλι.
Πώς θα λειτουργήσει
Το σχέδιο – εάν οριστικοποιηθεί ποτέ – θα απαιτούσε από τις συμμετέχουσες χώρες να αρνηθούν τις υπηρεσίες που κυριαρχούν στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών, οικονομικών και διαμεσολαβητών φορτίων με τιμές πάνω από το ανώτατο όριο.
Το καθεστώς θα ισχύει για όλα τα ρωσικά φορτία πετρελαίου που φορτώνονται μετά τις 12:01 π.μ. EST (0501 GMT) στις 5 Δεκεμβρίου και θα ελλιμενίζονται μετά τις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η καθοδήγηση των ΗΠΑ σκιαγράφησε περαιτέρω ποιοι τύποι εταιρειών θα ήταν υποχρεωμένες να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανώτατου ορίου. Περιλαμβάνουν μεσίτες εμπορικών συναλλαγών και εμπορευμάτων και εταιρείες που ασχολούνται με τη χρηματοδότηση, τη ναυτιλία, τις ασφάλειες, την επισήμανση και την τελωνειακή διαμεσολάβηση.
Ενώ οι αμερικανικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να διακινούν ρωσικά φορτία με τιμή ή κάτω από το ανώτατο όριο, αυτά τα φορτία θα εξακολουθούν να απαγορεύονται από τις ακτές των ΗΠΑ.
Είναι εφικτό;
Οι αξιωματούχοι της G7 πιστεύουν ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει επειδή το International Group of Protection & Indemnity Clubs με έδρα το Λονδίνο παρέχει κάλυψη θαλάσσιας ευθύνης για περίπου το 95% του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου πετρελαίου.
Αλλά οι έμποροι επισημαίνουν παράλληλους στόλους που μπορούν να χειριστούν ρωσικό πετρέλαιο χρησιμοποιώντας ρωσικές και άλλες μη δυτικές ασφάλειες. Παραμένει αβέβαιο πόσα λιμάνια σε όλο τον κόσμο θα δεχτούν ρωσικά ασφαλισμένα πλοία.
Το σχέδιο θα μπορούσε να αποτύχει και με άλλους τρόπους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα παρακρατήσει τις εξαγωγές σε χώρες που επιβάλλουν το ανώτατο όριο, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόθεση του σχεδίου να διατηρήσει τη ροή ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ.
πηγή: Reuters
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας