Οικονομία

Eurostat: Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Eurostat: Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε μονοψήφια επίπεδα ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης

Σε μονοψήφια επίπεδα ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,0% τον Νοέμβριο έναντι 9,5% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,0%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διολίσθησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10%, καθώς από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 βρισκόταν σταθερά σε διψήφια επίπεδα (10,5% – 11,6 – 11.3% - 11,2% - 12,1%).

Τα εν λόγω στοιχεία, σε κάθε περίπτωση, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στη δική της εκτίμηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι συνήθως χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης.

Μικρή βελτίωση στην Ευρωζώνη
Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε -επίσης- επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές περιορίστηκαν κατά -0,1%.

Ο ενεργειακός τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του φαινομένου, παρότι οι ετήσιες τιμές του κλάδου αποκλιμακώθηκαν στο 34,9% τον Νοέμβριο έναντι 41,5% τον Οκτώβριο (-1,9% η μηνιαία μεταβολή). Ωστόσο, το ετήσιο κόστος τροφίμων-καπνού-αλκοόλ διευρύνθηκε περαιτέρω στο 13,6% από 13% τον προηγούμενο μήνα (+0,9% η μηνιαία μεταβολή).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο λεγόμενος «σκληρός» ετήσιος δείκτης, δηλαδή εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός, παρέμεινε αμετάβλητος στο 5% (0% η μηνιαία μεταβολή).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments