Guardian: 30 εκατ. τουρίστες περιμένουμε το καλοκαίρι του 2023 στη χώρα μας
Πηγή Φωτογραφίας: Economistas.gr
Ο ελληνικός τουρισμός έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Αντί για 15 δισ. ευρώ που αναμένονταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα έσοδα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ, καθώς σχεδόν 30 εκατομμύρια τουρίστες θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα –παρά την απουσία των Κινέζων επισκεπτών. Όμως σύμφωνα με τον Guardian, αυτή η τουριστική έκρηξη απειλεί τους αρχαιολογικούς χώρους.
«Περνάμε πολύ καλή χρονιά. Είναι σχεδόν Δεκέμβριος και η σεζόν συνεχίζεται, κάτι που είναι αυτό ακριβώς που θέλαμε, δηλαδή να την επεκτείνουμε, λίγο-λίγο», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Στα στενά της Πλάκας, οι καταστηματάρχες δεν έχουν ξανακάνει τόσο καλές δουλειές. «Αν μη τι άλλο, απλά θέλουμε να πάνε πίσω τώρα», λέει για τους τουρίστες η Άννα Σίμου, που δουλεύει σε ένα κατάστημα ελληνικού ντιζάιν στην περιοχή. «Είμαστε όλοι εξαντλημένοι, ακόμα και αφότου η διοίκηση προσέλαβε νέο προσωπικό».
Όπως γράφει ο Guardian, η ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία δεν είναι χωρίς ρίσκα. Ο Κικίλιας είναι ο πρώτος που λέει ότι η τουριστική κίνηση πρέπει να μοιραστεί πιο ομοιόμορφα, ενώ ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, σκεφτόταν τη βιωσιμότητα, όταν προ ημερών ζήτησε την επιβολή τέλους στους επισκέπτες, για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη της ζήτησης για υπηρεσίες.
Η Αθήνα θεωρούνταν κάποτε ενδιάμεσος σταθμός για τα νησιά, αλλά περισσότεροι από 7 εκατ. τουρίστες υπολογίζεται ότι ήρθαν στην πόλη το 2022.
«Είναι άδικο για τους 650.000 μόνιμους κατοίκους στην καρδιά του αρχαιολογικού κέντρου της Αθήνας να πληρώνουν τον λογαριασμό», λέει ο Μπακογιάννης.
Οι Αμερικανοί, που φτάνουν με τις 63 απευθείας πτήσεις κάθε εβδομάδα, είναι εκείνοι που έκαναν την Ελλάδα τον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό φέτος, σύμφωνα με τον Guardian.
Όμως, τα πολύ μεγάλα πλήθη απειλούν τα ελληνικά μνημεία, με τον Peter DeBrine, βασικό τουριστικό σύμβουλο της Unesco να δηλώνει ότι «ανάβουν κόκκινα προειδοποιητικά φωτάκια». «Πρέπει να αρχίσουμε να ρωτάμε πότε ο αριθμός είναι υπερβολικά μεγάλος και 16.000 επισκέπτες την ημέρα σε ένα μνημείο σαν την Ακρόπολη είναι υπερβολικά πολλοί», εξηγεί.
«Αυτό που χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση η οποία αρχίζει με τους καταναλωτές, αλλά επεκτείνεται στον τουρισμό και στη διαχείριση των μνημείων. Είναι σαφές ότι οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα να ελαφρύνουν τον συνωστισμό στα μνημεία παγκοσμίως, ώστε η τουριστική εμπειρία να μην υποβαθμιστεί και η διατήρηση (των μνημείων) να διασφαλιστεί», σημειώνει ο DeBrine.
Η Unesco καλεί τις χώρες να αλλάξουν την τακτική τους, εστιάζοντας σε λιγότερους τουρίστες που αφήνουν περισσότερα χρήματα και έχουν μικρότερες επιπτώσεις, από ό,τι τα μεγάλα πλήθη.
«Η ελπίδα μας είναι ότι σύντομα θα μπορούν τα εισιτήρια να πωλούνται μόνο ηλεκτρονικά, γιατί αυτός θα είναι ένας σίγουρος τρόπος να περιοριστεί η πρόσβαση», σημειώνει ο σύμβουλος της Unesco, ο οποίος τάσσεται υπέρ των ακριβότερων εισιτηρίων για τα μνημεία τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας