Διεθνή

Euractive: Αυστηρές προειδοποιήσεις Γερμανίας στην Τουρκία για Συρία

Euractive: Αυστηρές προειδοποιήσεις Γερμανίας στην Τουρκία για Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω κλιμάκωσης μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι κάλεσε την Τουρκία να μην επεκτείνει τις επιθέσεις της κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι την Τετάρτη.

«Ο βασικός μας στόχος είναι η προστασία των αμάχων. Και εδώ εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο – μεταξύ άλλων και όσον αφορά την προστασία από την τρομοκρατία», δήλωσε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι ζήτησε «επειγόντως» να «απέχει από κάθε μέτρο που θα προωθούσε περαιτέρω ένα σπιράλ κλιμάκωσης».

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία αναμένει υποστήριξη από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Δεν μπορείτε να παρουσιάζετε τους τρομοκράτες ως θύματα», είπε, αναφερόμενος σε κουρδικές ενώσεις όπως το PKK, τις οποίες η Άγκυρα κατατάσσει στους τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει πρόσφατα να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Συρία, αφού η Άγκυρα είχε ήδη αρχίσει να στοχεύει κουρδικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ μέσω αεροπορικών επιδρομών στις 20 Νοεμβρίου, μετά από μια επίθεση στην Κωνσταντινούπολη για την οποία η κυβέρνηση κατηγόρησε το PKK.

Η σκληρή κριτική της Μπέρμποκ έρχεται επίσης μπροστά στη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σε αντάλλαγμα για την έγκρισή της, η Άγκυρα απαίτησε από τις δύο χώρες να εντείνουν τις δράσεις τους κατά των οργανώσεων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές.

Ωστόσο, η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες στο θέμα αυτό μέχρι στιγμής «δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη συνάντηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments