Κόσμος

Oι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζήσει κανείς το 2022

Oι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζήσει κανείς το 2022

Πηγή Φωτογραφίας: ORACLE

ύμφωνα με τον φετινό Παγκόσμιο Δείκτη Κόστους Διαβίωσης, που δημοσίευσε η Οικονομική Μονάδα Πληροφοριών (EIU) του “Economist”, το μέσο κόστος διαβίωσης είναι αυξημένο κατά 8,1% το 2022, λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και την Ουκρανίας και των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας

Φαίνεται ότι κάθε μήνα, όταν έρχονται οι λογαριασμοί του νοικοκυριού, γκρινιάζουμε για το πώς το κόστος ζωής έχει αυξηθεί ξανά.

Όμως αυτό δεν είναι μόνο ένα ανέκδοτο. Σύμφωνα με τον φετινό Παγκόσμιο Δείκτη Κόστους Διαβίωσης, που δημοσίευσε η Οικονομική Μονάδα Πληροφοριών (EIU) του “Economist”, το μέσο κόστος διαβίωσης είναι αυξημένο κατά 8,1% το 2022, λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και την Ουκρανίας και των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και οι πολιτικές μηδενικού κόστους της Κίνας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και τις συναλλαγματικές μεταβολές, έχουν οδηγήσει σε μια κρίση κόστους ζωής σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η Ουπασάνα Ντατ, επικεφαλής του παγκόσμιου κόστους ζωής στο EIU, σε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης.

Η ίδια πρόσθεσε: «Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τον αντίκτυπο στον φετινό δείκτη, με τη μέση αύξηση των τιμών στις 172 πόλεις της έρευνάς μας να είναι η ισχυρότερη που έχουμε δει στα 20 χρόνια για τα οποία διαθέτουμε ψηφιακά δεδομένα. Η αύξηση των τιμών της βενζίνης στις πόλεις ήταν ιδιαίτερα μεγάλη όπως και πέρυσι, αλλά τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα οικιακά αγαθά γίνονται όλα πιο ακριβά για τους κατοίκους των πόλεων». Έτσι, σε μια ακριβή χρονιά, ποιες είναι οι πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς; Η Κοπεγχάγη έπεσε από την 8η στη 10η θέση το 2022.

Η Ευρώπη σε μετάβαση

Η EIU, η οποία παρακολουθεί τα καθημερινά έξοδα σε 172 πόλεις σε όλο τον κόσμο, εδρεύει στο Λονδίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα υποχώρησε σημαντικά στη λίστα φέτος, προσγειώθηκε στην 27η θέση. Υπήρχαν τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις στην πρώτη δεκάδα, η Ζυρίχη (έκτη θέση) ήταν η υψηλότερη, με το Παρίσι, την Κοπεγχάγη και την επίσης ελβετική Γενεύη να συμπληρώνουν τις υπόλοιπες. Η σημαντικότερη αιτία της αύξησης των τιμών στη Δυτική Ευρώπη ήταν η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και της προσπάθειας της περιοχής να βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου. Το κόστος ενός λίτρου βενζίνης αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ρωσικές πόλεις Μόσχα και Αγία Πετρούπολη είδαν και οι δύο σημαντικές αυξήσεις στα έξοδα διαβίωσης, ενώ η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δεν αναλύθηκε φέτος. Εκτός από το κόστος του φυσικού αερίου, ένας παράγοντας που αναφέρθηκε από την EIU ήταν η άνιση αξία του ευρώ, το οποίο χρησιμοποιείται από ορισμένες αλλά όχι από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα, το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί τη λίρα και η Ελβετία το φράγκο. Τρεις άλλες πόλεις στην Ευρώπη, η Στοκχόλμη, η Λυών και το Λουξεμβούργο υποχώρησαν επίσης στον κατάλογο. Δύο πόλεις της Ελβετίας μπήκαν στη λίστα, η μία εκ των οποίων ήταν η Γενεύη.

Ένας πρωτάρης νικητής

Παρόλο που φαίνεται ότι η Νέα Υόρκη θα έπρεπε να έχει ήδη βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου, αυτή είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ κατατάσσεται στην πρώτη θέση αν και σε ισοβαθμία με τη συχνή νικήτρια Σιγκαπούρη. Στη λογιστική του 2021, η Νέα Υόρκη βρισκόταν στην έκτη θέση. Δύο άλλες αμερικανικές μητροπόλεις μπήκαν επίσης στην πρώτη δεκάδα, το Λος Άντζελες σε ισοβαθμία στην τέταρτη θέση με το Χονγκ Κονγκ και το Σαν Φρανσίσκο στην όγδοη θέση. Συνολικά, 22 από τις 172 πόλεις που παρακολουθεί ετησίως το EIU βρίσκονται στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το Πόρτλαντ, η Βοστώνη, το Σικάγο και η Σάρλοτ. Κάθε μία από αυτές τις 22 παρουσίασε αύξηση του πληθωρισμού φέτος. Εν τω μεταξύ, ο περσινός νικητής, το Τελ Αβίβ, έπεσε στην τρίτη θέση.

Πώς διαμορφώνεται ο κατάλογος

Για τη δημιουργία του καταλόγου, το EIU συγκρίνει περισσότερες από 400 μεμονωμένες τιμές σε περισσότερα από 200 προϊόντα και υπηρεσίες σε 172 πόλεις. Διεξάγουν έρευνα σε μια σειρά από επιχειρήσεις, τόσο υψηλού όσο και χαμηλού επιπέδου, για να αποκτήσουν μια αίσθηση του πόσο έχουν κυμανθεί οι τιμές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Μια άλλη εταιρεία, η παγκόσμια εταιρεία κινητικότητας ECA International, δημοσιεύει κάθε χρόνο τη δική της κατάταξη των ακριβότερων πόλεων του κόσμου. Ο κατάλογος της ECA χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία, εξετάζοντας καθημερινά έξοδα όπως το ενοίκιο και το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών και δεν συμπεριλαμβάνει στους υπολογισμούς της προϊόντα πολυτελείας. Ο κατάλογός της, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, απένειμε στο Χονγκ Κονγκ τον τίτλο της ακριβότερης πόλης για τρίτη συνεχή χρονιά και στη Νέα Υόρκη τη δεύτερη θέση. Ωστόσο, ο κατάλογος του ΕΕΣ κλίνει σε μεγάλο βαθμό προς τις μεγάλες πόλεις της Ασίας, καθώς η Σεούλ, η Σαγκάη και άλλα αστικά κέντρα της Ανατολικής Ασίας βρέθηκαν όλα στην πρώτη δεκάδα.

Ο κατάλογος της EIU συγκρίνεται με τις τιμές στη Νέα Υόρκη, επομένως πόλεις με νομίσματα που είναι ισχυρότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ είναι πιθανό να εμφανίζονται υψηλότερα στην κατάταξη.

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για να ζήσει κανείς το 2022 1. Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη (ισοπαλία) 3. Τελ Αβίβ, Ισραήλ 4. Χονγκ Κονγκ και Λος Άντζελες (ισοπαλία) 6. Ζυρίχη, Ελβετία 7. Γενεύη, Ελβετία 8. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια 9. Παρίσι, Γαλλία 10. Κοπεγχάγη, Δανία

Πηγή: CNN

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments