Οικονομία

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Κάλυψη του 30% του εισοδήματος και εκπτώσεις

Πλησιάζει το τέλος της φετινής χρονιάς και κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα πρέπει να βιαστούν να κάνουν τις αγορές τους με κάρτες

Πλησιάζει το τέλος της φετινής χρονιάς και κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα πρέπει να βιαστούν να κάνουν τις αγορές τους με κάρτες, για να αποφύγουν να πληρώσουν έξτρα χρήματα. Πιο αναλυτικά, να πληρώσουν περισσότερο φόρο κινδυνεύουν όσοι δεν χρησιμοποιούν συχνά χρεωστική κάρτα για τις συναλλαγές τους και αυτό επειδή τουλάχιστον το 30% του εισοδήματος πρέπει να δαπανάται με πλαστικό χρήμα.

Συγκεκριμένα η κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις ισχύει φέτος για όλους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρουν το 2022 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν, στις φορολογικές δηλώσεις, το 2023 που θα γίνουν για τα εισοδήματα του 2022.

Για παράδειγμα, αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 15.000 ευρώ οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες που θα πρέπει να εμφανίσει είναι 4.500 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 3.500 τότε θα πληρώσει πρόστιμο 22% επί των 1.000 ευρώ της διαφοράς, κάτι που συνεπάγεται σε επιπλέον φόρο 220 ευρώ.

Από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

  • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών).
  • Υπάρχουν όμως ορισμένες αποδείξεις που δίνουν έξτρα έκπτωση και άλλες που μετράνε διπλά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο