Οικονομία

Δανειολήπτες: Ποια μέτρα βρίσκονται επί τάπητος για να επιτευχθεί deal κυβέρνησης και τραπεζών

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε, ζήτησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά στην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε, ζήτησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά στην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.

Mιλώντας χθες στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε μάλιστα ως απαράδεκτο το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο των νέων δανείων. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες. «Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Σήμερα, δε, σε εμφάνισή του στο OPEN, αποκάλυψε, επίσης, πως προωθείται η ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και ενήμερων πράσινων δανειοληπτών ενώ διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα του 2023 θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών στην ενέργεια.

Ποιοι οι 4 άξονες για το deal τραπεζών και κυβέρνησης 

Σύμφωνα με τα δεδομένα, σε τέσσερις άξονες κινείται η επιδίωξη της κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον τέτοιο που θα επιτρέψει στους πολίτες να ανταπεξέλθουν με μεγαλύτερη ευκολία στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, περισσότερες ρυθμίσεις δανείων με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των προμηθειών για συνήθεις τραπεζικές εργασίες, αποτελούν την βεντάλια των επιδιώξεων της κυβέρνησης. Από την πλευρά των τραπεζών τα παραπάνω θέματα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο όμως, όπως αναφέρουν, θα πρέπει αφενός να είναι συμβατό με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και παράλληλα να μην θέτουν εν αμφιβόλω τους κεφαλαιακούς δείκτες.

Το πιο δύσκολο πάντως κομμάτι την επιδιωκόμενης συμφωνίας, είναι το μοντέλο στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, αφού εκεί εντοπίζεται ο μεγαλύτερος βαθμός διαφωνίας ανάμεσα στις τράπεζες και την κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο