Κόσμος

Brexit: Στερνή μου γνώση

Brexit: Στερνή μου γνώση

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/cryptovibes

Το LSE εντόπισε ότι το Brexit ήταν άμεσα υπεύθυνο για τον ετήσιο πληθωρισμό των τροφίμων κατά 3% το 2021 και το 2022, ιδίως λόγω της αύξησης των τελωνειακών και υγειονομικών ελέγχων στις εισαγωγές από την ΕΕ

Το ένα μετά το άλλο τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστημιακά ινστιτούτα δημοσιεύουν μελέτες για τις αρνητικές επιδράσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία και κοινωνία, εν μέσω νέας σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Τη «σκυτάλη» έλαβε το London School of Economics and Political Science, το περίφημο LSE, το οποίο, εδώ και λίγες ημέρες, δημοσίευσε ειδική μελέτη για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου (case study).

Το LSE εντόπισε ότι το Brexit ήταν άμεσα υπεύθυνο για τον ετήσιο πληθωρισμό των τροφίμων κατά 3% το 2021 και το 2022, ιδίως λόγω της αύξησης των τελωνειακών και υγειονομικών ελέγχων στις εισαγωγές από την ΕΕ. Έτσι, το Brexit είναι, μεταξύ άλλων, παράγοντας της θεαματικής ανόδου των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κεντρικό ερώτημα είναι πόσο κοστίζει το Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου; Το ερώτημα έχει προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ «Brexiters» και «Remainers» εδώ και χρόνια, με κάποιους να διαβεβαιώνουν ότι το Brexit έχει θετικές επιπτώσεις και άλλους να μιλούν για αρνητικές συνέπειες.

Το Center for the Study of Economic Performance at London School of Economics (LSE) τονίζει χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Παρατηρούμε ότι η έξοδος από την ΕΕ έχει αυξήσει τις τιμές των τροφίμων κατά 3% ετησίως και κατά 6% σε διάστημα δύο ετών, δηλαδή  κατά μέσο όρο 210 λίρες (περίπου 245 ευρώ) ανά νοικοκυριό» «5,8 δισεκατομμύρια λίρες».

Η μελέτη του Κέντρου Μελέτης δείχνει ακόμη ότι τα πιο μετριοπαθή ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά νοικοκυριά είναι τα πρώτα θύματα αυτής της έκρηξης: «Γνωρίζοντας ότι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε τρόφιμα σε σύγκριση με πιο εύπορες οικογένειες, αυτές οι αυξήσεις κόστους που σχετίζονται με το Brexit τα επηρεάζουν δυσανάλογα».

Μεταξύ των άλλων λύσεων που αναφέρθηκαν για να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης απηχούσαν μια πιθανή προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Μια ιδέα, όμως, που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ απέρριψε κατηγορηματικά στις 21 Νοεμβρίου ενώπιον των Βρετανών εργοδοτών: «Επιτρέψτε μου να είμαι κατηγορηματικός ως προς αυτό. Υπό την ηγεσία μου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιδιώξει καμία σχέση με την Ευρώπη που να βασίζεται στην ευθυγράμμιση με τους νόμους της ΕE».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments