Κόσμος

FAZ: Πάει σε πόλεμο ο Ερντογάν;

FAZ: Πάει σε πόλεμο ο Ερντογάν;

Πηγή Φωτογραφίας: superjumbo

Στις δραστηριότητες του γαμπρού του Ερντογάν στην πώληση οπλισμένων drones αναφέρεται το άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο Ερντογάν έχει και έναν ενδοοικογενειακό λόγο να σκέπτεται το ενδεχόμενο του πολέμου.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, ο οποίος πουλά οπλισμένα drones σε όλο τον κόσμο, φιλοξένησε το φεστιβάλ τεχνολογίας Teknofest. Εκεί, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε με περηφάνια: «Σήμερα εξάγουμε σε χώρες που χθες αρνήθηκαν να μας πουλήσουν τεχνολογία για την αμυντική βιομηχανία».

Η υπερηφάνεια του Ερντογάν δεν είναι αδικαιολόγητη. Μεταξύ των όπλων που αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων σε πολλά πεδία μάχης, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, είναι τα μαχητικά drones που κατασκεύασε ο γαμπρός του Selçuk Bayraktar. Στο Teknofest δεν εκτέθηκαν μόνο τα προϊόντα του γαμπρού, έγινε και διαγωνισμός όπου οι νέοι παρουσίαζαν έργα. Ο Ερντογάν, ο οποίος στην ομιλία του είπε: «Στηρίζουμε τους νέους στη φροντίδα των οποίων θα δώσουμε τη χώρα μας με κάθε δυνατό τρόπο», απένειμε στους νικητές τα βραβεία τους.

Ο 20χρονος προγραμματιστής λογισμικού Can Cebeci ήταν μεταξύ των παραληπτών. Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα, ο νεαρός προσέφερε το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει τον Σεπτέμβριο σε πλατφόρμα δημοπρασιών. Το αμήχανο σχόλιό του κάτω από τη φωτογραφία της διαφήμισης έγραφε: «Κέρδισα το πρώτο βραβείο, ο Πρόεδρός μας μου έδωσε το μετάλλιο. Πρέπει να το πουλήσω γιατί η οικονομική μου κατάσταση είναι καταστροφική.» Με ποιο τίμημα πρόσφερε το μετάλλιο ο νεαρός που βραβεύτηκε για ένα έργο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας; Για 1000 λίρες, γύρω στα 50 ευρώ.

Το «Generation Teknofest» που ηγείται ο Ερντογάν στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις δεν έχει να συντηρηθεί. Ο Can Cebeci δεν είναι μόνος. Οι πιο ικανοί νέοι φεύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Επιχειρηματιών Λογισμικού, το 2021 περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες προγραμματιστές λογισμικού αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό. Φέτος, φοβάται ότι θα είναι εκατό χιλιάδες. Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου από Τούρκους πολίτες στη Γερμανία τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους ήταν σχεδόν 16.000, σημειώνοντας αύξηση 176%. Και η Ευρώπη δεν είναι ο μόνος προορισμός των νέων.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ δείχνουν ότι τους τελευταίους 18 μήνες σχεδόν 22.000 Τούρκοι εισήλθαν στις ΗΠΑ μέσω των συνόρων με το Μεξικό και ζήτησαν άσυλο. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας, αυτό δυστυχώς δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη. Τους πρώτους δέκα μήνες του έτους έκλεισαν 35.000 εταιρείες στην Τουρκία. Η ανεργία των νέων έφτασε το 36,6%. Στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι οικονομικές ευκαιρίες εξακολουθούν να είναι καλύτερες από ό,τι σε άλλες πόλεις, το 58% των κατοίκων λέει ότι μειώνουν τα γεύματά τους για να τα βγάλουν πέρα. Η ζοφερή πραγματικότητα αντικατοπτρίζεται στη μελέτη ευτυχίας μεταξύ των νέων: το 96,3% των ερωτηθέντων απάντησαν στην ερώτηση αν ήταν ευχαριστημένοι με όχι. Το πιο σημαντικό, το ερώτημα: «Θα βελτιωθεί η κατάστασή σας το επόμενο έτος;» Το 66,5% απάντησε αρνητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments