Vaccines Europe: Ο εμβολιασμός είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη
Πηγή Φωτογραφίας: PBS
Η Vaccines Europe δημοσίευσε χθες την πρώτη έκθεση για την δυνατότητα διασφάλισης της ευημερίας των πολιτών από τη χρήση των εμβολίων και καλεί όλους τους φορείς σε διάλογο και συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά και για να οικοδομήσουν ανθεκτικά συστήματα υγείας.
Όπως αναφέρει η έκθεση, «δεν πρέπει να χρειαζόμαστε μια κρίση υγείας για να μας υπενθυμίζει τη σημασία των εμβολίων και του εμβολιασμού, τον ρόλο τους στη διατήρηση των οικονομιών, τη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τη διασφάλιση της ευημερίας των ανθρώπων. Και όμως, αυτό ακριβώς έκανε η πανδημία COVID-19 και έδειξε ότι η ύπαρξη μιας ισχυρής και καινοτόμου φαρμακευτικής βιομηχανίας βασισμένης στην έρευνα είναι ζωτικής σημασίας. Τα εμβόλια COVID-19 που σώζουν ζωές, που χρησιμοποιούν παραδοσιακές και νέες τεχνολογικές πλατφόρμες, είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη».
Η πανδημία σύμφωνα με τους ειδικούς, επέστησε επίσης την προσοχή του κοινού στην πολυπλοκότητα του οικοσυστήματος των εμβολίων, από την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων έως τη διασφάλιση ότι θα φτάσουν στην αγκαλιά των ανθρώπων έγκαιρα. Τα εμβόλια δεν σώζουν ζωές, ο εμβολιασμός σώζει.
Το COVID-19 είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όχι μόνο για αυτό που ήδη γνωρίζουμε, αλλά και για το άγνωστο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα η Vaccines Europe ξεκινά την πρώτη ανασκόπηση των 15 εταιρειών-μελών της, με 100 υποψήφια εμβόλια από τον Ιούλιο του 2022.
Η ανασκόπηση δείχνει έναν πολλά υποσχόμενο «αγωγό» που στοχεύει στην αντιμετώπιση προκλήσεων του σήμερα και του αύριο, όπως το βάρος των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, η AMR, η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και οι ζωονοσογόνες λοιμώξεις, μέσω της αξιοποίησης μιας ευρείας σειράς πλατφορμών νέας τεχνολογίας. Για παράδειγμα, το 46% των υποψηφίων εμβολίων στοχεύουν λοιμώξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν εμβόλια σήμερα. Επιπλέον, το 80% των υποψηφίων εμβολίων στοχεύουν στον ενήλικο πληθυσμό, αντικατοπτρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη για μια αλλαγή παραδείγματος προς μια προσέγγιση της πορείας ζωής στον εμβολιασμό. Τα εμβόλια κατά του COVID-19 αποτελούν παράδειγμα αυτής της αλλαγής.
Αυτός ο «αγωγός» είναι μια βαθιά μαρτυρία της δέσμευσης της βιομηχανίας εμβολίων να διασφαλίσει ότι όλοι θα επωφεληθούμε από τη σημαντική αξία του εμβολιασμού για την κοινωνία μας. Το βασικό ερώτημα είναι: Είναι έτοιμη η Ευρώπη να υποδεχθεί έναν τόσο πολλά υποσχόμενο αγωγό εμβολίων;
Στο ερώτημα αυτό απαντούν οι ειδικοί λέγοντας, ότι επί του παρόντος, υπάρχει χαμηλό επίπεδο επενδύσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ στα προγράμματα εμβολιασμού τους, με σταθερό προϋπολογισμό τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ νέα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα.
Σήμερα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού ρουτίνας μπορεί να αποτρέψει περίπου 20 απειλητικές για τη ζωή και εξουθενωτικές μολυσματικές ασθένειες και σχετικούς καρκίνους σε κάθε στάδιο της ζωής. Ωστόσο, το 77% των κρατών μελών της ΕΕ δαπανούν λιγότερο από το 0,5% του προϋπολογισμού τους για τον εμβολιασμό για την υγειονομική περίθαλψη συμβάλλοντας στην ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια σε ολόκληρη την ΕΕ, στη χαμηλή πρόσληψη και στον δισταγμό εμβολίων, ιδίως για τους εμβολιασμούς εφήβων και ενηλίκων.
Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές στην πρόσβαση στην αγορά σε εμβόλια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο χρόνος πρόσβασης του πληθυσμού για εμβόλια υπερβαίνει τα 6 χρόνια στο 1/3 των κρατών μελών της ΕΕ και ο μηχανισμός προμήθειας για εμβόλια στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ δεν υποστηρίζει θεμιτό ανταγωνισμό, έγκαιρη πρόσβαση σε εμβόλια και βιώσιμο εφοδιασμό.
«Η πανδημία COVID-19 μας έδειξε τον καταστροφικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια λοιμώδης νόσος στον ενήλικο πληθυσμό. Τα προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών είναι καθιερωμένα σε όλη την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους ενήλικες. Αυτή η έλλειψη ετοιμότητας της χώρας να δώσει προτεραιότητα και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τον εμβολιασμό ενηλίκων πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως» επισημαίνει η έκθεση.
Η Vaccines Europe ζητά 4 δράσεις για την προστασία των ενηλίκων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό:
1) ενσωμάτωση της ανοσοποίησης ενηλίκων στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού και εξασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης,
2) αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού ενηλίκων,
3) βελτίωση της πρόσβασης και της ευκολίας στον εμβολιασμό για ενήλικες, και
4) δημιουργία ψηφιακών μητρώων εμβολιασμού για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης.
Ο εμβολιασμός είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο πρόληψης της υγείας που βοηθά στην αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια υγεία. Παρόλα αυτά, δίνεται ελάχιστη προσοχή στην πρωτογενή πρόληψη. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε ότι οι στόχοι που τίθενται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και στην Ατζέντα Εμβολιασμών 2030 επιτυγχάνονται.
Η Vaccines Europe καλεί για έγκαιρο, ανοιχτό και συνεχή διάλογο, συνεργασία και συντονισμό με όλους τους ενδιαφερόμενους για να γίνει η Ευρώπη ελκυστική για την καινοτόμο βιομηχανία εμβολίων, να διασφαλιστεί η ισότητα στην πρόσβαση στον εμβολιασμό για την οικοδόμηση ανθεκτικής κοινωνίας και συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό, όπως λέει, να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των εμβολίων στη διαδικασία διαμόρφωσης του ερευνητικού οικοσυστήματος της Ευρώπης μέσω της αναθεώρησης της Γενικής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας